Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlé vyhliadky pre Slovensko: Pád vlády bez novej väčšiny nie je dobrou správou, tvrdí Marušiak

Eduard Heger, Richard Sulík, Juraj Marušiak Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger, Richard Sulík, Juraj Marušiak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) tvrdí, že pád vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) v období krízy je zlou správou pre Slovensko. Dôvodom má byť neschopnosť aktuálnych strán v Národnej rade (NR) SR zostaviť novú väčšinu. Dodáva však, že Hegerová vláda už Slovensku nemohla priniesť nič dobré. Pre našu redakciu sa k aktuálnej téme vyjadrili aj politológovia Michal Cirner (UNIPO) a Radoslav Štefančík (EUBA).

To, čo sa odohralo tesne pred pádom vlády (15. 12.) považuje Juraj Marušiak za nedôstojné. Igor Matovič (OĽaNO) tesne pred hlasovaním o vyslovení nedôvery odovzdal a následne vytrhol svoju demisiu z rúk pracovníka Kancelárie prezidentky SR. Juraj Marušiak to vníma ako "ďalší argument v prospech konca tejto vlády, pokiaľ jej osud má závisieť od človeka, ktorý robí takéto gestá."

VIDEO Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o páde vlády Eduarda Hegera (OĽaNO)

Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o páde vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Možnosť úradníckej vlády prezidentka zamieta

Za jedno z riešení považuje skrátenie volebného obdobia parlamentu po prijatí príslušnej legislatívy. "Môže to byť veľmi otázne, lebo v parlamente je veľmi veľa poslancov, ktorí vedia, že už po ďalších voľbách v parlamente nebudú," dodal.

Druhou možnosťou je vytvorenie novej parlamentnej väčšiny. "Nedokážem si predstaviť, kto by do takej vlády vstúpil, a už si vôbec neviem predstaviť, že by väčšia časť klubu OĽANO takúto vládu podporila," podotkol. Pripúšťa i možnosť úradníckej vlády, "aj keď prezidentka vyhlásila, že by nemala záujem o jej vznik".

Zlé vyhliadky pre Slovensko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Nepredpokladá, že by strane SaS v očiach voličov pomohlo iniciovanie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde v parlamente. Poukázal na to, že šéf liberálov Richard Sulík otvoril otázku budúcnosti Matoviča ešte v lete. "SaS nastolila príliš radikálne požiadavky, ešte kým bola vo vládnej koalícii. Teraz je zajatcom svojich vlastných vyhlásení, svojich vlastných rozhodnutí," dodal Marušiak pre TASR.Národná rada SR vo štvrtok vyslovila nedôveru vláde Eduarda Hegera.

Situáciu komentujú aj slovenskí odborníci

Pre našu redakciu sa na pár krátkych otázok vyjadrila aj dvojica slovenských politológov. Reagujú aj na tvrdenia politológa Samuela Abraháma ktorý sa nechal počuť, že predčasné voľby v čase krízy môžu spôsobiť, že chaos, ktorý vládol na slovenskej politickej scéne sa môže ešte vyostriť.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde
Zobraziť galériu (6)
Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde  (Zdroj: NRSR)

„V prvých dňoch určitú úlohu budú zohrávať emócie, a preto sa jednotlive strany budú navzájom z kadečoho obviňovať. Takéto mediálne prestrelky budú budiť dojem, že sa to naozaj všetko zosypalo a vládne anarchia,“ komentuje Michal Cirner a dodáva že: „Zďaleka to nebude pravda, pôjde iba o dojem. Ústava jasne stanovuje, čo sa bude diať, prezidentka poverila odchádzajúcu vládu v demisii, aby vládla naďalej s obmedzenými právomocami pod dohľadom prezidentky. Kým sa nájde riešenie a politici sa dohodnú, bude to chvíľu trvať, ale črtá sa riešenie.

Radoslav Štefančík, Michal Cirner
Zobraziť galériu (6)
Radoslav Štefančík, Michal Cirner  (Zdroj: Michal Cirner, Archív R.Š.)

Podľa Štefančíka bude ďalší postup jednoznačný: „Prezidentka poverí odvolaného premiéra, aby vykonával funkciu až do zmeny ústavy, ktorá umožní skrátiť aktuálne legislatívne obdobie a vyhlásiť predčasné voľby. A potom zrejme dovládne až do termínu predčasných volieb.“ Cirner sa k tejto jednoznačnosti prikláňa, tvrdí, že: „parlament je už tak rozdelený a polarizovaný, že nie je možné nájsť stabilnú väčšinu (najmenej 76 poslancov), ktorí by podporovali novú vládu až do riadneho termínu volieb na jar 2024.“

Zlé vyhliadky pre Slovensko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cirner vo svojej reakcii komentuje aj konanie predstaviteľov strany SaS vo vzťahu k tzv. „vláde odborníkov“: „Politické strany si neželajú ani vládu, ktorú by mohla vymenovať prezidentka. Tieto možnosti zatiaľ pripúšťa iba SaS, ale podľa môjho názoru je to len hra o voliča a pokus napraviť dojem z toho, že SaS je považovaná za rozbíjača vlád. V konečnom dôsledku si myslím, že aj SaS ráta s podporou predčasných volieb, ale najprv sa musí "okúňať".

Viac o téme: Juraj MarušiakŠtefančíkCirnerPád vládyNedôvera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu