Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sex za lepší zápočet? Na vysokých školách bežná prax! Študentská rada je zhrozená, rezort školstva musí zakročiť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Sexuálne obťažovanie či sexuálne návrhy sú nezriedkavou praxou, tvrdia zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl. Dodávajú, že sexuálni predátori vo väčšine prípadov nenesú zodpovednosť za svoje konanie a k reálnemu riešeniu toho problému dochádza len v jednom percente známych prehreškov. Žiadajú, aby sa ministerstvo školstva začalo danej problematike venovať.

B. Gröhling: Rozpočet pre školstvo je prehrou pre žiakov aj učiteľov (Zdroj: SaS)

Podľa novozvolenej predsedníčky Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Zuzany Hozlárovej je sexuálne obťažovanie v prostredí vysokých škôl a univerzít dlhodobým problémom. Študentská rada vníma problém sexuálneho obťažovania na školách už dlhodobo. Tvrdí, že sexuálne návrhy či žiadosti o sexuálnu láskavosť sú nezriedkavou praxou.

Sex za lepší zápočet?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčším problémom, ktorý vnímajú, má byť najmä to, že podriadenie sa takémuto správaniu je podmienkou akademických alebo zamestnaneckých rozhodnutí. Upozorňujú tiež, že k sexuálnemu obťažovaniu dochádza v niektorých prípadoch opakovane. A to aj napriek tomu, že predátori boli zo strany obetí obťažovania odmietnutí.

Potrebujeme riešenia, nie len prázdne slová

Hlavnou prioritou by podľa ŠRVŠ by malo byť aktívne zapájanie sa a prinášanie jasných a efektívnych riešení pri prevencii sexuálneho obťažovania na školách. “To, že sa o téme sexuálneho obťažovania na vysokých školách verejne nehovorí ešte neznamená, že na Slovensku tento problém neexistuje. Znamená to, že vysokoškolské prostredie nie je bezpečným miestom pre všetkých, ktorí sa s podobnou situáciou stretli,” prízvukuje Hozlárová. Odvoláva sa na výskum Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR) z roku 2020. Podľa šokujúcich výsledkov výskumu došlo k oficiálnemu konaniu len v 1% prípadov. V reálnych číslach sa teda voči agresorom konalo len v 12 z 1200 možných prípadov sexuálneho obťažovania.

Sex za lepší zápočet?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Ministerstvo školstva musí zasiahnuť

Študentská rada žiada rezort školstva o vytvorenie „pracovnej skupiny“, ktorá by mala zabezpečovať riešenie daného problému. Skupina by sa zároveň mala sústrediť na prevenciu sexuálneho obťažovania na vysokých školách. „Je nevyhnutné, aby táto pracovná skupina pozostávala z ľudí s odbornou praxou, ktorí majú s danou témou preukázateľné odborné skúsenosti a vedia sa k téme sexuálneho obťažovania vyjadriť vecne a predovšetkým nezávisle,“ dodáva Hozlárová.

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieMinisterstvo školstvaŠRVŠVysoké školySexuálne obťažovanie na školách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu