Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Poskytovanie dočasného útočiska na Slovensku sa predĺži do marca 2024

Roman Mikulec
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poskytovanie dočasného útočiska sa predĺži do 4. marca 2024. Doklady o tolerovanom pobyte s označením "dočasné útočisko" s doterajším dátumom platnosti do 4. marca 2023 budú platiť aj naďalej. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson už v októbri 2022 oznámila, že smernica o dočasnej ochrane bude aktivovaná minimálne do marca 2024, Slovensko tak nebude výnimkou," uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

 

🇺🇦 VOJNA NA UKRAJINE: POSKYTOVANIE DOČASNÉHO ÚTOČISKA SA PREDĹŽI Slovenská republika ako jeden z prvých európskych...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Friday, January 20, 2023

Slovenská republika začala s poskytovaním dočasného útočiska po vypuknutí vojny na Ukrajine

Osoby s dokladom, na ktorom je doterajší dátum platnosti, nemusia robiť žiadne administratívne kroky. V prípade záujmu si však môžu doklad aktualizovať prostredníctvom elektronických služieb MV SR.

"Status dočasného útočiska odídencom umožňuje pracovať na území Slovenska, študovať na strednej a vysokej škole, pre deti aj zapojenie sa do povinnej školskej dochádzky, prístup k zdravotnej starostlivosti, prístup k ubytovaniu, nárok na dávku v hmotnej núdzi a súvisiace finančné benefity," pripomenul riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský.

Slovenská republika začala s poskytovaním dočasného útočiska po vypuknutí vojny na Ukrajine a s tým súvisiacim prílevom veľkého množstva osôb utekajúcich pred vojnovým konfliktom do krajín Európskej únie ako jeden z prvých európskych štátov. Neskôr sa uznesením vlády zjednotilo poskytovanie dočasného útočiska, vrátane jeho časového rámca s poskytovaním dočasnej ochrany podľa vykonávacieho rozhodnutia Rady Európskej únie.

 

Viac o téme: PredĺženieútočiskoMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu