Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KAUZA falošného lekára s HIV a jeho sestričky: Po troch rokoch pokračuje proces! Pojednávanie opäť odročili

Kauza zariadenia pre seniorov Iris
Kauza zariadenia pre seniorov Iris (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Po takmer troch rokoch pokračuje v utorok na Okresnom súde (OS) Bratislava I hlavné pojednávanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris. V prípade figuruje ako hlavný obžalovaný falošný lekár Ivan Biháry.

archívne video

Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Celú kauzu skomplikovalo, že pôvodný sudca Roland Kemény bol dlhodobo práceneschopný a jeho prípady sa prerozdeľovali medzi ďalších sudcov. Obaja obžalovaní na pojednávaní vyjadrili súhlas so zmenou zákonného sudcu. Z toho dôvodu sa nemusí vykonať hlavné pojednávanie od začiatku. Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Ivan Biháry napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.

Mohli smrteľne ohroziť život klientov

Ivan Biháry mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV. Vinu ešte na prvom pojednávaní v plnom rozsahu odmietol. Obaja sú obžalovaní pre zločin poškodzovania zdravia a Ivan Biháry aj pre zločin ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení mali podľa obžaloby klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia až k smrti klientov.

Samosudca Branislav Harabin čítal v utorok znalecké posudky z oblasti toxikológie a ďalšie listinné dôkazy. Potom odročil hlavné pojednávanie na 3. marca 2023.

Viac o téme: KauzaIrisFalošný lekárIvan BiháryVanessa Pútiková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu