Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuchár Ivan Biháry sa v domove dôchodcov hral na ošetrovateľa: Teraz spoznal svoj trest!

Kauza zariadenia pre seniorov Iris. Zobraziť galériu (3)
Kauza zariadenia pre seniorov Iris. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bratislava 24. augusta (TASR) - Obžalovaný Ivan Biháry dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Ivan Biháry aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Vo štvrtok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I.

Obžalovaný si má odpykať trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu. Obaja dostali päťročný zákaz vykonávania ošetrovateľskej, opatrovateľskej alebo obdobnej činnosti.

Kauza zariadenia pre seniorov Iris.
Zobraziť galériu (3)
Kauza zariadenia pre seniorov Iris.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V zariadení mali podľa obžaloby klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť. Sudca Branislav Harabin zdôraznil, že obžalovaný vedel o tom, že nemá spôsobilosť podávať lieky. Ivan Biháry mal takisto kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Vanessa Pútiková
Zobraziť galériu (3)
Vanessa Pútiková  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Vanessa Pútiková urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Ivan Biháry napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.

Viac o téme: LekárIrisIvan BiháryVanessa Pútiková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu