Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Žilinkova prokuratúra zrušila obvinenie Ficovi a Kaliňákovi v kauze Súmrak: Politici reagujú

Generálny prokurátor Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Generálny prokurátor Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku. V utorok o tom informoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Absentujú základné veci, ako je základné vymedzenie obdobia a miesta, v ktorom a na ktorom malo zo strany obvinených R. F. a R. K. dôjsť k zosnovaniu zločineckej skupiny," povedal Kandera s tým, že nie je vymedzené ani obdobie, kedy mali tieto osoby v skupine pôsobiť už ako jej členovia. Chýbajú podľa jeho slov aj ďalšie znaky, ktoré zločinecká skupina musí spĺňať. Zdôraznil, že obvinenie bolo preto vznesené za skutok, ktorý nie je trestným činom. Odmietol, že by bol rozpor medzi rozhodovacou praxou Najvyššieho súdu a Generálnej prokuratúry. Poukázal tiež na nedostatočné vymedzeniu skutku v prípade zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Otvoril aj otázku možného premlčania trestného stíhania tohto skutku.

Žilinkova prokuratúra zrušila obvinenie Ficovi a ďalším v kauze Súmrak (Zdroj: Topky/Maarty)

Kandera zdôraznil, že pokiaľ sa prípad netýka aj podozrenia zo spáchania zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vykonávanie dozoru nemá patriť pod Úrad špeciálnej prokuratúry. "Záujem na naplnení účelu trestného konania, ktorým je náležité zistenie trestných činov a potrestanie ich páchateľov, nemôže byť nikdy nadradené zásade zákonnosti trestného konania," podotkol generálny prokurátor Žilinka s tým, že v tomto prípade bolo konštatované porušenie zákona v hmotnoprávnych i procesnoprávnych ustanoveniach. Doplnil, že v nadväznosti na zrušenie právoplatných rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní bolo prikázané vyšetrovateľovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

AKTUÁLNE Žilinkova prokuratúra zrušila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec Robert Fico rozhodnutie Generálnej prokuratúry rešpektuje. Zdôraznil, že generálneho prokurátora nepozná, nekontaktoval ho a nikto zo Smeru naňho nevyvíjal nátlak. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Kollár rozhodnutie nekomentuje

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nebude komentovať utorkové rozhodnutie generálnej prokuratúry (GP) zrušiť obvinenie Robertovi Ficovi (Smer-SD) a ďalšej trojici osôb z kauzy Súmrak. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) či šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš toto rozhodnutie nevítajú.

"Nebudem komentovať rozhodnutia Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, okresných súdov ani generálneho prokurátora. Keď vyhodnotil, že nebola dôkazná situácia, tak nemal na výber," povedal predseda parlamentu. Podľa jeho slov generálny prokurátor musel urobiť to, čo musel. "Žilinka opäť pomohol Ficovi a Robertovi Kaliňákovi a pomocou paragrafu 363 im zrušil obvinenie. Nie je to prvýkrát, čo pomocou sporného paragrafu generálny prokurátor pomohol nominantom, či priamo politikom Smeru a Hlasu," povedala Remišová. Podľa nej po kauzách ako únos Vietnamca, zneužívaní paragrafu 363 a nadbiehaní ruskej propagande je najvyšší čas, aby prezidentka podala na Maroša Žilinku disciplinárny návrh.

Boris Kollár rozhodnutie Žilinkovho úradu nekomentuje

Kollár nechce napádať správu od prezidentky, aj keď sú vraj v nej state, s ktorými nesúhlasí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Paragraf 363 je nadužívaný

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš si myslí, že paragraf 363 je nadužívaný a ukázalo sa, že GP kryje chrbát Ficovi a Kaliňákovi. "Mňa to veľmi mrzí a my nesmieme prestať bojovať za očistu štátu. Ten boj je dennodenný. Držím palce všetkým vyšetrovateľom, orgánom činným v trestnom konaní, aby bojovali a nevzdávali sa, aby spravodlivosť všetkých zlodejov a ochrancov zlodejov dobehla," povedal. "Nevítam dnešné rozhodnutie generálneho prokurátora, pretože si myslím, že obvinenie poslanca Fica aj bývalého ministra vnútra Kaliňáka sa malo dostať pred súd. V čase, keď sa malo ukončiť vyšetrovanie, v tomto čase rušiť obvinenie naozaj nie je na mieste," povedala Kolíková.

Juraj Šeliga reaguje na rozhodutie generálnej prokuratúry

Juraj Šeliga reaguje na rozhodnutie generálnej prokuratúry a na samotného Maroša Žilinku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tu už mal podľa jej slov zasiahnuť nezávislý a nestranný súd a buď sa mali oslobodiť spod viny, alebo mal mať možnosť súd rozhodnúť, že došlo k spáchaniu viny. Paragraf 363 treba podľa Kolíkovej zúžiť a treba dať priestor tomu, aby sa korupčné trestné činy dostali čo najskôr na súd. Mimoparlamentný Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie GP. Na tlačovej konferencii to podľa predsedu strany a poslanca Petra Pellegriniho podrobne vysvetlili. "Nám ako politikom neprináleží komentovať rozhodnutie generálneho prokurátora, či je také alebo onaké," povedal. Pellegrini dodal, že rozhodnutie nebudú zneužívať na politickú propagandu. V rámci práce orgánov činných v trestnom konaní nie je však podľa neho všetko s kostolným poriadkom.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSúmrakMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu