Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza SÚMRAK: Vyšetrovanie je ukončené! Advokát Fica a Kaliňáka sa inšpiroval Očistcom, chce prípad prerušiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sudca Peter Pulman pred pár týždňami prerušil vyšetrovanie kauzy Očistec, v ktorej sú obvinené vysokí policajní funkcionári. Obrátil sa na Ústavný súd pre obavu, že by mohlo prísť k poškodzovaniu práv obvinených. Advokát, ktorý obhajuje obvinených Roberta Kaliňáka a Roberta Fica v kauze Súmrak, chce teraz počkať na rozhodnutie Ústavného súdu.

Rozhodnutie sudcu Petra Pulmana, ktorý sa s kauzou Očistec obrátil na Ústavný súd, chce využiť advokát Roberta Fica a Roberta Kaliňáka v kauze Súmrak. Ako informuje portál Aktuality, vyšetrovanie prípadu, v ktorom polícia špičky Smeru obvinila z riadenia zločineckej skupiny, je ukončené. Nasledovať by malo študovanie spisu advokátmi a obbvinenými. Advokát Dávid Lindtner chce, aby vyšetrovateľ v kauze Súmrak trestné stíhanie prerišil a počkal na rozhodnutie Ústavného súdu v prípade Očistec. Lindtner tvrdí, že tieto prípady spolu súvisia.

"Trestné stíhanie klienta priamo súvisí s kauzou ,Očistec‘, pretože skutková veta uznesenia o vznesení obvinenia na túto kauzu odkazuje, a preto je jej súčasťou. V osobe Daniela Lipšica ide o osobu, ktorá je v trestnej veci ,Očistec‘ rovnako ako aj v trestnej veci klienta – ,Súmrak‘ v procesnom postavení poškodeného,“ cituje portál z Lindtnerovho návrhu. Policajné prezídium sa k otázkam nevyjadrilo, cez svoju hovorkyňu len odkázalo, Źe v prípade sa aj naďalej vykonáva dokazovanie.

archívne video

Robert Fico skritizoval vyšetrovateľa v kauze Súmrak: Obvinenia stále odmieta (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Pôvodný vyšetrovateľ odchádza

Televízia Markíza nedávno informovala, že pôvodný vyšetrovateľ kauzy Súmrak Juraj Vereščák odchádza do civilu. "V nadväznosti na vami položené otázky uvádzam, že je pravdou, že som požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru PZ k 1.1.2023. Dôvody môjho odchodu sú osobného charakteru a z uvedeného dôvodu sa nebudem k tomu vyjadrovať,“ povedal vtedy pre televíziu. Na kauze ale pracujú aj ďalší vyšetrovatelia, preto by nemala byť ohrozená. 

Advokát Lindtner vidí v kauze Súmrak rovnaký problém ako sudca Pulman v kauze Očistec. Je ním nemožnosť vylúčiť celý Úrad špeciálnej prokuratúry z dozorovania týchto prípadov – zákon to totiž v prípadoch korupcie či organizovaných zločineckých skupín neumožňuje. Lindtner pritom považuje celý úrad za zaujatý, keďže mu šéfuje Daniel Lipšic, ktorý je podľa neho Ficovým a Kaliňákovým dlhoročným politickým oponentom. Navyše, Lipšic v oboch prípadoch figuruje ako poškodený a pred nástupom do funkcie špeciálneho prokurátora ako advokát zastupoval Bernarda Slobodníka. Ten je v prípadoch jediným dôležitým svedkom. 

Kauza SÚMRAK: Vyšetrovanie je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Podľa Lindtnera je ústavné právo obvinených, aby o nich rozhodoval nezaujatý vyšetrovateľ, prokurátor aj súd a stojí nad faktom, že zákonná úprava v tomto prípade nepamätala na možnosť vylúčenia celej špeciálnej prokuratúry. Generálny prokurátor totiž môže rozhodnúť len o zaujatosti konkrétneho prokurátora a nemôže vylúčiť celý úrad. Rozhodovať teraz bude Najvyšší súd. Špeciálna prokuratúra totiž proti Pulmanovmu návrhu podala sťažnosť. Tvrdí, že na jeho postup nebol dôvod, keďže jeho výhrady nijako nesúvisia so samotným rozhodovaním o vine a treste obvinených. 

"Je zrejmé, že vo vzťahu k špeciálnej prokuratúre zákonodarca opomenul zákonnú úpravu, ktorá umožňuje pre zaujatosť vylúčiť z konania celý úrad. Pričom vo vzťahu ku Špecializovanému trestnému súdu takáto právna úprava existuje. V prípade vylúčenia celého súdu nastupuje Krajský súd v Banskej Bystrici,“ upozorňuje Lindtner. 

Viac o téme: VyšetrovanieAdvokátPolícia Robert FicoRobert KaliňákTibor GašparSúmrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu