Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda na januárové referendum vyčlení vyše 10,4 milióna eur

(Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Na referendum, ktoré sa uskutoční v januári, sa vyčlení vyše 10,4 milióna eur. Z toho má ísť viac ako 8,7 milióna pre ministerstvo vnútra a vyše 1,6 milióna pre Štatistický úrad SR. Vyplýva to harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia referenda, ktorý v stredu schválila vláda.

Šéfka odboru volieb rezortu vnútra Eva Chmelová k referendu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Časť výdavkov bude hradená v rozpočtovom roku 2022 vo výške 5.344.161 eur a zostávajúca časť vo výške 5.134.262 eur pôjde na ťarchu rozpočtu 2023," uviedol rezort vnútra v materiáli.

Finančné prostriedky určené pre ministerstvo budú použité najmä na mzdy a odmeny členom komisií, tlač hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a volebných tlačív, na zabezpečenie hlasovania poštou, na činnosť volebných komisií, na vybavenie volebných miestností, na ochranu verejného poriadku, na výdavky spojené s volebnými miestnosťami a na elektronické komunikačné spojenie volebných komisií. Financie pre štatistický úrad podľa materiálu zahŕňajú výdavky na spracovanie výsledkov referenda.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bude 21. januára 2023

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bude 21. januára 2023 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V predloženom harmonograme sú uvedené úlohy pre ústredné orgány štátnej správy, okresné úrady a obce s termínmi ich plnenia. Vytvoria sa tak podmienky k organizačnému, materiálnemu a technickému zabezpečeniu prípravy a vykonania referenda. Ide napríklad o tlač a distribúciu tlačív pre referendum, vytvorenie volebných orgánov, zabezpečenie hlasovania poštou zo zahraničia či spracovania výsledkov referenda.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Inicioval ho Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.

Viac o téme: ReferendumVládaDátumSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu