Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škótsko nemôže zorganizovať ďalšie referendum o nezávislosti, rozhodol Najvyšší súd Spojeného kráľovstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Škótsky parlament nemôže zorganizovať druhé referendum o nezávislosti Škótska. V stredu o tom jednomyseľne rozhodol Najvyšší súd Spojeného kráľovstva. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Škótsky parlament podľa verdiktu súdu nemá právomoc schváliť legislatívu o vypísaní nového referenda o nezávislosti bez súhlasu britskej vlády, resp. britského parlamentu. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová navrhovala uskutočniť referendum v októbri 2023 s otázkou: "Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?", píše agentúra AP. Sturgeonová vyjadrila nad stredajším verdiktom súdu sklamanie. "Zákon, ktorý Škótsku nepovoľuje zvoliť si svoju vlastnú budúcnosť bez súhlasu (britského parlamentu), ukazuje, že akákoľvek predstava Spojeného kráľovstva ako dobrovoľného partnerstva je mýtus," napísala Sturgeonová na Twitteri. Prvé referendum o nezávislosti sa v Škótsku konalo na jeseň 2014. Škóti sa vtedy vyjadrili proti nezávislosti v pomere 55 k 45 percentám; volebná účasť dosiahla takmer 85 percent.

Konzervatívna britská vláda dlhodobo odmieta schváliť hlasovanie o nezávislosti Škótska

Škótska autonómna vláda vtedy tvrdila, že takýto plebiscit možno uskutočniť len "raz za generáciu". Súčasná šéfka škótskej vlády by ho však chcela zopakovať už po necelých desiatich rokoch. Konzervatívna britská vláda dlhodobo odmieta schváliť hlasovanie o nezávislosti Škótska, pričom argumentuje, že sa o tejto otázke rozhodlo už v prvom referende. Podľa agentúry AP stredajší verdikt britského najvyššieho súdu zrejme definitívne neukončí dlhodobý spor týkajúci sa konania ďalšieho škótskeho referenda o nezávislosti. Podľa prieskumov sú Škóti v otázke nezávislosti rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Väčšina z nich si však neželá, aby nové referendum konalo už v blízkej budúcnosti.

Viac o téme: NezávislosťBritániaNajvyšší súdŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu