Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vojaci budú mať vlastného ombudsmana: Sprísnia sa podmienky na prijatie do štátnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Profesionálni vojaci budú mať vlastného ombudsmana. Na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy má prešetrovať podozrenia z porušenia ich základných práv a slobôd. Zodpovedný má byť ministrovi obrany. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Podnet bude môcť podľa novely podať aj občan, ktorého služobný pomer sa skončil, a to do šiestich mesiacov odo dňa doručenia personálneho rozkazu o prepustení. Ombudsman bude ministrovi každoročne predkladať správu o činnosti za predchádzajúci rok, v ktorej uvedie svoje poznatky o dodržiavaní základných práv a slobôd profesionálnych vojakov a návrhy a odporúčania na nápravu zistených nedostatkov. Zverejniť ju má aj v komunikačných prostriedkoch Ministerstva obrany SR a médiách. Funkciu vojenského ombudsmana by mal vykonávať občan SR, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a odbornú prax najmenej desať rokov.

Prísnejšie podmineky prijatia vojakov do štátnej služby

Okrem zriadenia postu vojenského ombudsmana hovorí novela aj o ďalších zmenách pre stabilizáciu vojenského personálu a štátnej služby. Podmienky prijatia profesionálnych vojakov do štátnej služby sa majú sprísniť. Za spoľahlivého sa nebude považovať občan, ktorý bez povolenia slúžil v ozbrojených silách iného štátu alebo aktívne bojoval na území iného štátu v organizovanej ozbrojenej skupine, prípadne ju podporoval. Zmenou zákona sa tiež umožní vymenovanie neúspešných študentov vojenskej vysokej školy do dočasnej štátnej služby a služby v hodnosti vojak.

Novelizácia zahŕňa aj zefektívnenie prijímacieho konania, nové možnosti udelenia odmien v rámci úpravy podmienok štátnej služby, ako aj skrátenie minimálnych dôb štátnej služby vo vybraných vojenských hodnostiach, teda rýchlejšie povyšovanie či zníženie veku pri povyšovaní. Poslanci doplnili do novely možnosť pre vrcholových športovcov reprezentujúcich SR a pre trénerov Vojenského športového centra Dukla prijať sponzoring vzťahujúci sa výlučne na podporu ich športovej činnosti. Rozšíri sa tiež nárok na príplatok aj trénerom Vojenského športového centra Dukla za účelom ocenenia dosiahnutia mimoriadne kvalitných výkonov ich zverencov.

Zákaz preletu dronov nad vojenskými objektmi

Prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj vojenskými konvojmi a transportmi by sa mohli zakázať. V prípade porušenia by mohli zakročiť profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Za priestupok má hroziť pokuta do 500 eur, v blokovom konaní a rozkaznom konaní do 300 eur. Vyplýva to z novely zákona o Ozbrojených silách SR a Vojenskej polícii, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Legislatívne úpravy sa navrhujú vzhľadom na nárast počtu nepovolených preletov bezpilotných lietadiel cez vzdušný priestor nad viacerými vojenskými objektmi," zdôvodnil rezort. Vysvetlil, že v aktuálnej bezpečnostnej situácii ovplyvnenej konfliktom Ruska a Ukrajiny nevytvárajú platné zákony dostatočné podmienky na zabezpečenie ochrany pred nežiaducou činnosťou dronov.

Bezpilotné lietadlá by mohlo byť zakázané používať do výšky 120 metrov nad úrovňou zeme alebo do výšky hornej hranice príslušnej časti obmedzeného vzdušného priestoru zriadeného na ich ochranu v prípade vojenských objektov a priestorov, ktoré sú označené zákazom fotografovania. Hranica 120 metrov by mala platiť aj pri vojenských konvojoch a transportoch presúvajúcich sa po trase, ktorá bola zverejnená prostredníctvom webového sídla ministerstva obrany. Výnimku by mohlo udeľovať ministerstvo obrany. Profesionálni vojaci aj vojenskí policajti by mohli mať oprávnenie prerušiť činnosť bezpilotného lietadla. Navrhovaná účinnosť zákona je od 1. januára 2023.

Viac o téme: VojaciOmbudsmanNovelaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu