Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko by malo zvážiť kontroly na hraniciach s Maďarskom, tvrdí KDH

Milan Majerský
Milan Majerský (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Slovensko by malo zvážiť kontroly na hraniciach s Maďarskom. Vláda svojou nečinnosťou priviedla krajinu mimo Schengenu, keď kontroly na hraniciach voči Slovensku zaviedli Rakúsko aj Česko, namiesto dodržiavania voľného pohybu osôb a tovaru. Skonštatovalo to mimoparlamentné KDH v reakcii na aktuálnu migračnú krízu.

"Je nemysliteľné, aby Slovensko znášalo bremeno nezvládnutej migrácie do Európskej únie, keď pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice zlyháva predovšetkým Maďarsko. Slovensko svoju hranicu s Ukrajinou stráži kvalitnejšie," uviedol predseda KDH Milan Majerský.

SR musí podľa neho okamžite konať, pretože svojou nečinnosťou spôsobuje diplomatické a hospodárske škody. Majerský poukazuje, že hoci Slovensko pomáha Maďarsku v strážení hraníc so Srbskom, problém s migráciou zostáva naďalej aktuálny a treba ho riešiť.

Minister vnútra Roman Mikulec na konferencii Na spolupráci záleží aj o nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ak to nejde inak, treba pristúpiť ku kontrolám na hraniciach s Maďarskom. Minister vnútra a vláda nesú zodpovednosť v prvom rade za slovenských občanov a v ich záujme musia prijať efektívne opatrenia," poznamenal predseda KDH. 

Hnutie zároveň tvrdí, že väčšina migrantov prichádza na Slovensko z Maďarska napriek tomu, že v roku 2015 Maďarsko postavilo plot na maďarsko-srbskej hranici.  

Viac o téme: KDHMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu