Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľké energetické podniky sa dočkajú, dotácie na vysoké ceny plynu a elektriny potečú aj do nich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dotácie pomôžu približne 50 000 zamestnancom pracujúcim v energeticky náročných podnikoch, ktorých je asi 120. Na tento rok by táto podpora mala predstavovať sumu 40 miliónov eur. Na pomoci energeticky náročným podnikom v súvislosti so zvýšenými cenami energií sa v pondelok dohodla tipartita.

video Tripartita o pomoci energeticky náročným podnikom

Tripartita o pomoci energeticky náročným podnikom (Zdroj: Video: Topky/Vlado Anjel)

Premiér Heger priblížil, že energeticky nároční zamestnávatelia prišli s konkrétnym návrhom, na ktorom sa dohodli a ktorý sa bude realizovať. Malo by ísť o aktivovanie už existujúcej schémy pomoci. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ozrejmil, že pomoc energeticky náročným podnikom znamená istotu pre približne 50 000 zamestnancov, ktorí pracujú v takýchto podnikoch.

Veľké energetické podniky sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek skonštatoval, že riešenie pre energeticky náročné podniky bude rýchle a rozpočtovo zodpovedné. Vyčíslil, že na tento rok bude predstavovať položku v objeme 40 miliónov eur. "Bude sa odvíjať od energetickej náročnosti, respektíve od distribučných taríf, ktoré tieto energeticky náročné podniky platia," priblížil.

Zároveň plánuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR rokovať ďalej a hľadať riešenie s veľkými zamestnávateľmi na budúci rok. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Švec dodal, že chcú hľadať najlepšiu alternatívu, aby uchránili ekonomiku aj priemysel a mali pod kontrolou zamestnanosť.

 

 

Viac o téme: DotácieTripartitaMilan KrajniakEduard HegerEnergeticky náročné podniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu