Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bookmakeri to pred voľbami vidia takto: Napätý súboj očakávajú v Nitre, inde s prekvapeniami nerátajú

Prípravy volebných miestností sú v plnom prúde. Zobraziť galériu (5)
Prípravy volebných miestností sú v plnom prúde. (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Stávkové kurzy sú neraz pomerne presným ukazovateľom šancí jednotlivých politikov na úspech vo voľbách. Cez stávky sme sa pozreli na šance kandidátov na primátorov krajských miest. Na Matúša Valla, ktorý sa opäť uchádza o post bratislavského primátora, stavil niekto až 2000 eur, na jeho protikandidáta Martina Jakubca zatiaľ nikto.

Hlasovacie lístky a urny pre voľby do VÚC a komunálne voľby budú farebne odlíšené (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Komunálne voľby a voľby do VÚC sa uskutočnia túto sobotu, 29. októbra. Zvolíme si v nich županov, primátorov, starostov a poslancov zastupeľstiev. Cez stávky sme sa pozreli na šance jednotlivých kandidátov na primátorov krajských miest. Bookmakeri avizujú, že favoriti sú pomerne jasní, jedinou výnimkou je Nitra. 

Tesný súboj v Nitre

„V Nitre to vyzerá na veľký boj a poradie kandidátov aj kurzy sme už niekoľkokrát menili. Naši tipujúci však najviac veria trojici Marek Hattas, Igor Kršiak a Pavol Obertáš. Momentálne druhý Igor Kršiak sa mohol ako prvý pochváliť aj najvyššou stávkou v tomto súboji – na jeho víťazstvo si tipujúci stavil až 250 eur,“ hovorí Juraj Zvonár, riaditeľ oddelenia bookmakingu z Fortuny.

Bookmakeri to pred voľbami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kusý v Bratislave bojuje, no ostáva na druhom mieste

Tradične sa značná pozornosť venuje súboju o hlavné mesto, v ktorom sa stretne súčasný primátor Matúš Vallo a niekoľkonásobný starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. Hoci Kusý podľa všetkého investuje do masívnej reklamnej kampane, vo Fortune zatiaľ ostáva na druhom mieste s kurzom 2,9. 

„Podľa našich odhadov zvíťazí Matúš Vallo. Tento názor majú aj naši tipujúci, ktorí sa svojimi stávkami vyjadrujú v prospech súčasného primátora. Až 70 percent z nich verí Matúšovi Vallovi,“ konštatuje Zvonár.

Bookmakeri to pred voľbami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty, Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

Najviac sa stávkuje na Bratislavu a Košice

Stávkarov zatiaľ najviac lákajú volebné súboje v Bratislave a Košiciach. Tesne za sebou potom nasledujú Nitra a Trnava. Najvyššia podaná stávka je, tak ako aj minulé voľby, na Matúša Valla. „Najvyššia stávka na jeho výhru je vo Fortune v hodnote 2 000 eur. Na porovnanie, najvyššia stávka na Rudolfa Kusého predstavuje momentálne 600 eur. Na ostatných kandidátov na bratislavského primátora vrátane Martina Jakubca nestavil nikto,“ hovorí Zvonár.

Bookmakeri to pred voľbami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shutterstock)

Tisícové stávky však padali aj na kandidátov v iných mestách. „Na košického favorita Jaroslava Polačeka sme zaznamenali stávku v hodnote 1 800 eur. Najvyššia stávka na jeho konkurenta Milana Lesňáka je 500 eur,“  poznamenal.

Ako vidia volebnú účasť?

„Komunálne voľby a voľby do VÚC sa konajú po prvýkrát v jednom termíne, čo sa určite pozitívne odrazí najmä na účasti vo voľbách do VÚC. Tá v roku 2017 dosiahla len 29,95 %. Očakávame, že tento rok bude okolo 46,5 %,“ hovorí Zvonár. Účasť vo voľbách ovplyvní aj termín ich konania počas jesenných prázdnin – otázne je, či negatívne alebo pozitívne. Vo Fortune však očakávajú podobnú účasť ako v predchádzajúcich komunálnych voľbách, teda okolo 49 %.

Kto si na výsledky volieb staví najčastejšie? „Na politiku si radi stavia nielen športoví stávkari, ale aj ľudia, ktorí bežne nestávkujú a vnímajú to ako spestrenie volebného diania či dokonca podporu svojho kandidáta. V porovnaní so športovými stávkami tvoria však tie politické len malé percento,“ uzatvára Zvonár.

Bookmakeri to pred voľbami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

 

 

Viac o téme: Komunálne voľbyStávkyStávkové kancelárieVÚCBookmakeri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu