Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na zozname bol Gröhling aj Fico! Strelec zo Zámockej chcel zavraždiť viac ľudí, útočiť mohol aj na Židov

Branislav Gröhling a Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling a Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strelec zo Zámockej Juraj K. mal zoznam ľudí, ktorých chcel zavraždiť. Okrem premiéra Eduarda Hegera sa na ňom nachádzal aj exminister školstva Branislav Gröhling či opozičný poslanec Robert Fico. Ten povedal, že mu to "je jedno".

Nielen Židia či queer ľudia, ale aj politici a novinári boli ohrození strelcom Jurajom K., ktorý vraždil na Zámockej ulici v centre Bratislavy. Na zozname syna bývalého kandidáta za Harabinovu Vlasť sa nachádzal aj exminister školstva Branislav Gröhling. Ten pre tvnoviny.sk potvrdil, že bol v tejto súvislosti vypovedať na NAKA. 

Okrem neho bol ohrozený aj opozičný poslanec Robert Fico. Strelec sa mal nachádzať aj pred jeho bydliskom. "V pondelok som bol predvolaný na NAKU. Kládli mi otázky, ktoré preukázateľne potvrdzujú, že na zozname s ľuďmi, ktorí boli v záujme tohto mladého človeka, som bol aj ja. Presne vedel, kde bývam. Podľa všetkého sa motal okolo môjho domu, ale mne to je jedno,“ povedal Fico. Podľa informácií portálu si strelec ako jeden z cieľov vytypoval aj politológa Grigoriho Mesežnikova.

Streľba na Zámockej

Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

Zaútočiť mohol aj na Židov či novinárov

Heger pripomenul, že cieľom strelca zo Zámockej ulice neboli len príslušníci LGBTI komunity, ale takisto členovia židovskej komunity i politici, pričom motívom útokov bolo rozvrátiť demokraciu a destabilizovať štát. "Potrebujem riešiť posilnenie policajného zboru o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, materiálno-technické vybavenie na odhaľovanie takýchto hrozieb, potrebujeme zintenzívniť spoluprácu s mobilnými operátormi, výchovu na školách a samozrejme aj posilniť práva LGBTI komunity," uviedol. Deklaroval, že na pôde EÚ chce takisto iniciovať väčšiu pozornosť regulácii sociálnych sietí v prípade šírenia extrémistických prejavov. "Sú v tom značné rezervy, ukazuje sa, že doterajšie kroky sú často bezzubé," uviedol.

TB po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady k opatreniam proti extrémizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nechcel konkretizovať mená politikov, ktorí boli v zozname cieľov útočníka, uistil však, že boli v tomto prípade prijaté príslušné opatrenia. Vzhľadom na to, že jedným z cieľov mal byť priamo premiér Heger, opatrenia zabezpečujúce adekvátnu ochranu sa týkajú aj jeho. Policajný prezident Štefan Hamran ubezpečil, že premiér má primeranú ochranu korešpondujúcu s jeho funkciou.

Hamran priblížil, že chce posilniť personál na špecializovaných útvaroch, ktorý sa venuje boju proti terorizmu a extrémizmu. Môžu tak eliminovať podobné útoky, ako boli v Bratislave. Zdôraznil aj posilnenie kapacity oddelenia na počítačovú kriminalitu a zintenzívnenie medzinárodnej kooperácie. "Príkladom efektivity takejto spolupráce je už medializovaný prípad zadržania pravicového extrémistu skrývajúceho sa pod prezývkou Slovakbro," upozornil. Európske špeciálne jednotky sa podľa Hamrana zhodli, že je potrebné investovať do operatívy a do spravodajských aktivít.

Juraj Vankulič a Matúš Horváth, ktorých zastrelil terorista Juraj K.
Zobraziť galériu (2)
Juraj Vankulič a Matúš Horváth, ktorých zastrelil terorista Juraj K.

Dôvodom je, aby útoky stihli zachytiť v štádiu prípravy. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) priblížil, že vojenské spravodajstvo monitoruje viac skupín na Slovensku, ktoré majú prepojenie na bývalých príslušníkov ozbrojených síl alebo na radikalizované skupiny. "Postupne so Slovenskou informačnou službou a Policajným zborom SR budeme tieto veci ďalej odstupovať tak, aby sme urobili konkrétne aktivity a predišli ďalším ohavným skutkom," povedal.

Hamran zároveň predpokladá, že do dvoch týždňov predloží na vládu materiál, ktorý posunie policajný zbor do 21. storočia. Minister školstva Ján Horecký povedal, že tragická dvojnásobná vražda doľahla na študentov, a preto boli okamžité pripravené kroky, ako je krízový intervenčný tím, ktorý bol prítomný na dotknutej škole. Poznamenal, že na priamo riadených organizáciách rezortu školstva sú k dispozícii napríklad webináre či rôzne usmernenia, ako postupovať v takýto prípadoch. Poukázal aj na inkluzívne dovybavenie škôl.

Viac o téme: ZoznamStrelecRobert FicoEduard HegerZámockáLGBTI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu