Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaputová o tvrdej rane aj pre LGBTI+ komunitu v parlamente: Dokedy sa chcete báť obyčajnej zápisnice na matrike?!

Čaputová je na poslancov ostrá po tom, ako zákon o partnerskom spolužití neprešiel.
Čaputová je na poslancov ostrá po tom, ako zákon o partnerskom spolužití neprešiel. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenským parlamentom dnes otriasla jedna z veľmi vážnych tém. Po dvojnásobnej úkladnej vražde na Zámockej ulici chceli poslanci novým návrhom zákona uľahčiť život aj párom rovnakého pohlavia. Išlo o tzv. zákon o partnerskom spolužití z dielne SaS, ktorý však stroskotal na pochabej podpore len 50 poslancov a neprešiel. Na toto hlasovanie reaguje aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá kritikou nešetrila.

archívne video

SaS reaguje na stredajšie zmietnutie zákona o partnerskom spolužití zo stola (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dokedy sa budeme báť aj obyčajnej zápisnice?! Pýta sa nahlas prezidentka

Zuzane Čaputovej je ľúto, že sa v parlamente nenašlo dosť poslancov na to, aby schválili zákon. "Zákon o partnerskom spolužití mohol byť prvým krokom v ústrety. Som sklamaná, že napriek deklarovanej podpore poslancov, už pri hlasovaní v parlamente dostatočnú podporu nenašiel. Neviem, ako chceme prispieť k pocitu bezpečia a prijatia našich spoluobčanov, keď sa budú poslanci báť aj obyčajnej notárskej zápisnice?!" napísala rázne prezidentka v statuse.

 

Je mi ľúto, že v Národnej rade sa ani po teroristickom útoku na mladých ľudí z LGBTI+ komunity nenašlo dostatok...

Posted by Zuzana Čaputová on Wednesday, October 19, 2022

Prázdne gestá nestačia

Podľa Čaputovej k tomu, aby sa títo ľudia u nás cítili bezpečne, nestačia žiadne prázdne gestá a deklarácie, ktoré nemajú koncovku. "Treba aj konať. Našu spoločnosť neohrozuje láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia, ani ich partnerský vzťah. Naša spoločnosť dopláca na ľahostajnosť a necitlivosť, keď ani takáto hrozná tragédia nepohne dostatočným počtom poslancov a poslankýň, aby urobili potrebný a správny krok. V ústrety pozostalým, komunite aj nám všetkým. Pretože útoky z nenávisti sú útokom na nás všetkých, na bazálne hodnoty tejto spoločnosti a v tomto zmysle sa nás týkajú všetkých," vyzýva Čaputová.

Viac o téme: ZákonReakciaZuzana ČaputováParlamentPartnerské spolužitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu