Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Budajovo ministerstvo reaguje na výzvy ekologických aktivistov: Jasné slová! Je rieka Slaná ohrozením?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace)

ROŽŇAVA – Stav na rieke Slaná nie je vôbec dobrý a na problémy upozorňujú aj aktivisti bojujúci za životné prostredie. Tí nedávno vykonali merania na vodnom toku a zistili niekoľkonásobné prekročenie dovolených hodnôt Európskej únie. Teraz na to reagovali aj kompetentní. Tí tvrdia, že sa ľudia nemusia ničoho obávať.

Meranie aktivisti vykonali ešte 22. septembra, pričom na vodnom toku rieky Slaná odobrali celkovo tri vzorky na Slovensku a ďalšie v Maďarsku. Zámer bol jasný - zistiť, či je rieka naďalej kontaminovaná a ak áno, aké hodnoty nebezpečných látok v nej naďalej sú. Vzorky zo Slovenska odobrali niekoľko sto metrov od závodu Siderit, následne asi 25 kilometrov ďalej pri Plešivci a na slovensko-maďarskej hranici v Lenartovciach. Na maďarskej strane to bolo v Sajópüspöki. Ako vysvetlili, odobrané vzorky analyzovali akreditovaným nezávislým laboratóriom spoločnosti Wessling Hungary Kft. A zistili zaujímavé skutočnosti. 

Archívne VIDEO Ekologická havária na rieke Slaná

Ekologická havária na rieke Slaná (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Koncentrácia arzénu v rieke Slaná niekoľko sto metrov od zdroja znečistenia, bola 76 mg/kg, čo predstavuje takmer štvornásobok limitnej hodnoty pre slovenské pôdy (20 mg/kg). Vzorky odobraté v Plešivci vykazovali nižšiu, ale stále nadlimitnú hodnotu, a to 31 mg/kg, zatiaľ čo v Lenartovciach Greenpeace nameralo najvyššiu hodnotu 88 mg/kg, čo je takmer štyri a pol násobok slovenského limitu. Naopak, vzorky odobraté na maďarskej strane vykazovali znečistenie teste pod limitom krajiny, ktoré v súčasnosti je na úrovni 15 mg/kg. Greenpeace pripomenulo, že arzén je vo vyšších koncentráciách akútny jed a v nižších koncentráciách je karcinogénny. Je tiež vysoko toxický pre vodné organizmy a spôsobuje dlhodobé poškodenie vodného prostredia.

Vyjadrenie ministerstva

Teraz na slová aktivistov reagovalo aj ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja (OĽaNO). To pripomenulo, že ide o banskú oblasť, ktorá vždy bola prirodzene bohatá na zrudnenie. „To spôsobuje, že vyššie koncentrácie arzénu sa objavujú aj vo vodných tokoch. Arzén sa v dnových sedimentoch rieky usádza dlhodobo, tento jav nespôsobuje iba súčasná situácia. Rozpustné formy arzénu sa viažu na oxidy železa, ktoré sú stabilné a tým obmedzujú šírenie arzénu vo vodnom prostredí. Arzén sa preto usádza hlavne v dnových sedimentoch, pričom tento jav spôsobujú hlavne prirodzené vlastnosti arzénu,“ upozornilo tlačové oddelenie rezortu.

Ako dodali, je len malá pravdepodobnosť, že množstvo arzénu ovplyvní aj kvalitu podzemných vôd, prípadne, že k nim prenikne. Podľa ministerstva sa kvalita podzemných vôd monitoruje v 36 objektoch v aluviálnych náplavoch vodného toku. Ide o nánosy a usadeniny uložené tečúcou vodou. Na záver ministerstvo uviedlo, že ľudia sa obávať nemusia.

Budajovo ministerstvo reaguje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace)

Zvýšené koncentrácie sa v povodí Slanej zadokumentovali aj v minulosti (napr. aj v objekte ŠHS SHMÚ Betliar) práve vo vzťahu k geologickému prostrediu a banskej činnosti v oblasti. Kvalita pitných vôd vo vodárenských zdrojoch sa pravidelne kontroluje, preto nie je predpoklad ohrozenia ľudského zdravia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave v tejto súvislosti sleduje kvalitu vody v studniach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti rieky Slaná. V septembri analyzoval vzorky z 19 studní. Ani v jednej z odobratých vzoriek sa nezistilo prekročenie najvyšších medzných hodnôt zdravotne významných ukazovateľov, ako arzén, nikel a kadmium, respektíve medzných hodnôt ukazovateľov, ako sú sírany, či redoxný potenciál vody,“ uzavreli.

 

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaEkologická katastrofaArzénJán BudajPodzemné vodyRieka Slaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu