Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza Očistec naberá na obrátkach: Prokurátori sa mali vyhrážať expolicajtovi Kučerkovi! Tí to odmietajú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Sype sa mu kritika na hlavu. Reč je o prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrejovi Repovi, na ktorého adresu v posledných dňoch vychádzajú nové a nové informácie. Po tom, ako sa Repu zastal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v kauze Haščák po tom, ako sa známemu finančníkovi ospravedlnil štát za nezákonné obvinenie i väzobné stíhanie, tu je nová kauza. Tá sa týka údajného vydierania expolicajta Kučerku.

Celé sa to malo stať ešte 9. novembra 2020, kedy sa v zasadačke Úradu špeciálnej prokuratúry konao stretnutie medzi prokurátorom Ondrejom Repom a vtedajším elitným policajtom Marianom Kučerkom. Po krátkej chvíli sa k nim pridal aj ďalši prokurátor - a to Michal Šúrek. Následne mali na neho vyvíjať nátlak, aby sa priznal ku kauze Jopi Trade, a to alebo podobrotky, alebo pozlotky. Ba čo viac, údajne mu mali v kancelárii hovoriť, že ho môžu zadržať, ako to urobili v prípade policajta Noberta Pakšiho, ktorého v areáli Policajného zboru hodili o zem, prípadne mu na dvore pristane vrtuľník. Informoval o tom portál plus7dni. "Zajtra civil, jasné?! To ti aj Lajo odkazuje, že on sa potom o teba postará. Ale už fakt nechcem počuť žiadne pi****y. Ty si uvedom, že máš deti a ženu v nejakom postavení. A buď to urobíme vo veľkej hanbe alebo to urobíme tak že... že... ,“ mal povedať Repa expolicajtovi. Následne si mali prokurátori overovať, či Kučerka postupuje tak, ako mu oznámili. Lajo v tomto prípade má byť bývalý šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ladislav Makó, ktorý vystupuje ako kajúcnik a svedčí vo viacerých kauzách. 

Archívne VIDEO Prokurátor Ondrej Repa: Podľa môjho názoru už boli všetci svedkovia vypočutí

Prokurátor Ondrej Repa: Podľa môjho názoru už boli všetci svedkovia vypočutí (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Kučerka sa na jednanie prokurátorov následne posťažoval manželke, ktorá na dvojicu podala podnet na disciplinárne stíhanie dvojice prokurátorov. Krátko po tom sa u Kučerku doma konala razia v čase, kedy v dome spala celá jeho rodina, vrátane detí. Expolicajta obvinili z korupcie a posadili do väzby. Následne ho sudca poslal za mreže na 11 rokov. Medzitým však mal podpísať dokument, v ktorom sa prokurátorom ospravedlňuje a údajne na neho žiadny nátlak nevyvíjali. Svoj názor mal zmeniť na verejnom pojednávaní, v ktorom sa rozhodovalo o jeho prípadnej vine či nevine. Podľa jeho slov bol vo väzbe pod veľkým tlakom a to bol jediný dôvod, prečo sa ospravedlnil, ale trvá na tom, že na neho prokurátori vyvíjali nátlak a vyhrážali sa mu. Jeho slovám však neuveril samotný predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala. "Súd – síce si uvedomujúc diskomfort vo väzbe dokonca možno v tomto prípade nad rámec požadovaných obmedzení – neuveril verzii o neprimeranom nátlaku na obvineného," napísal v rozsudku. 

Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka
Zobraziť galériu (3)
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V súčasnosti má však slová Kučerku potvrdzovať zvuková nahrávka priamo z kancelárie, v ktorej sa mali prokurátori expolicajtovi vyhrážať a vyvíjať na neho nátlak. To však prokurátor Šúrek odmieta a tvrdí, že akákoľvek nahrávka, ktorá na stretnutí vznikla, vznikla nezákonne. "Taktiež nie je možné sa vyjadriť ani k autenticite danej nahrávky, prípadne vylúčiť účelové zásahy do nej. V médiách sa objavili určité úryvky z údajnej nahrávky, ktoré sú však vytrhnuté z kontextu a mohol sa tak stratiť ich celkový význam, v akom mali byť odprezentované slová uvedené v rozhovore," tvrdil.

Kauza Očistec naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto / Tip čitateľa)

K nahrávke sa mal ešte v decembri 2020 vyjadriť aj Repa. Na tieto skutočnosti mal upozorniť ďalšieho muža, pričom z tohto rozhovoru údajne rovnako existuje zvukový záznam. "Vypýtaj si ju od neho (od Kučerku - pozn. red.). "Veľmi rád si ju pustím a ty si ju pustíš tiež. Najmä v tej časti, kde sa priznal ku korupcií. Asi k desiatim skutkom. A kde rozprával, koľko peňazí on nabral. On si nepamätal, či zobral päťdesiat alebo dvesto. To mám len k tomu, že nás by mali zobrať za vydierku. Žiadne nátlaky z našej strany. Ani zmienka nebola. A zrazu my sme ho mali vydierať... Mišo tam trošku zvýšil hlas... Kričal tam trošku. To uznám. Ale určite žiadne vydieranie. Ani náznak," povedal. Repa sa k predmetnej nahrávke ale vyjadrovať nechce.  

Viac o téme: Ondrej RepaMichal ŠúrekMarian KučerkaKauza OčistecNátlak na policajta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu