Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SaS podporí zvýšenie miezd zdravotníkov: Chce dozerať aj na ďalšie opatrenia ministerstva zdravotníctva

Jana Bittó Cigániková Zobraziť galériu (2)
Jana Bittó Cigániková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana SaS v parlamente podporí vládny návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Chce však dozerať aj na ďalšie systémové opatrenia ministerstva zdravotníctva. Pripomína tiež potrebu zvýšenia miezd v ambulantnom sektore. Uviedla to predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

"Považujem súčasný návrh ministerstva za korektný prvý krok s tým, že je potrebné postrážiť, aby sa v štátnom rozpočte nerátalo len s financiami na ústavnú zdravotnú starostlivosť pre nemocnice, v ktorých vieme upraviť tabuľkové platy zákonom, ale aby bol automaticky rozpočet navýšený aj o zvýšenie platov v ambulanciách," uviedla. Navýšenie miezd len v nemocniciach by podľa nej spôsobilo hromadný presun personálu z ambulancií, čo by ohrozilo fungovanie systému.

Poslanci NR SR počas 66. schôdze parlamentu
Zobraziť galériu (2)
Poslanci NR SR počas 66. schôdze parlamentu  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Návrh podporí aj nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek, potvrdil. Opoziční poslanci, pôsobiaci v ĽSNS, uviedli, že so zámerom zákona nemajú problém. "Návrh si podrobne preštudujeme a podľa toho sa rozhodneme," uviedli.

Platy zdravotníkov by sa podľa vládneho návrhu, ktorý v piatok (23. 9.) posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania, mohli zvýšiť. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Parlament rokuje o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac o téme: ZdravotníciMzdySaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu