Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto nemal nikto vidieť: Unikla FOTO tesne pred zablokovaním parlamentu! Matovič s úhlavnými nepriateľmi vlády

Matovič za oponami parlamentu spolu s Kollárom rokoval so Žigom či inými predstaviteľmi opozície. Zobraziť galériu (3)
Matovič za oponami parlamentu spolu s Kollárom rokoval so Žigom či inými predstaviteľmi opozície. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už niekoľko rokov sa líder najsilnejšieho parlamentného zoskupenia OĽaNO Igor Matovič profiluje do roly protikorupčného bojovníka a za úhlavného politického nepriateľa roky považuje Roberta Fica a rovnako tak aj odídencov zo Smeru-SD pod novým zoskupením Hlas-SD. Jeden z "hlasistov" sa však už na verejnosti neukazuje dlhšie. Ide o exministra hospodárstva Petra Žigu, ktorého Matovič tiež viackrát kritizoval. Teraz sa však ukazuje, že parlamentné počty sú predsa len viac ako politické debaty pred kamerami a každý hlas sa počíta. Očividne aj ten Žigov.

VIDEO Parlament dnes náhle odložil rokovanie aj o paragrafe 363 na budúci týždeň:

Obštrukcie v parlamente! Niektoré hlasovania boli presunuté na utorok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vaše tipy

To, že pred kamerami a zrakmi voličov sa síce deje jedno a za parlamentnými oponami druhé už mnohí tušili. Nie je však jasné, či niečo podobné verejnosť očakávala aj od Matoviča, ktorý sa roky profiloval ako bojovník proti "Smeru a Smeru 2" (ako nazýval odídencov od Smeru na čele s Petrom Pellegrinim).

Aktualizácia 18:15

"Takéto stretnutia poslancov sú v poslaneckom salóniku či na chodbách úplne bežnou záležitosťou, sú neformálne a netreba im zbytočne pripisovať väčší význam," reagovala na naše otázky po tomto stretnutí hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

To je ale neočakávaná partička

Práve dnes sa Topkám podarilo získať zaujímavú fotografiu, ktorá pravdepodobne usvedčuje z možného rokovania oba, na prvý pohľad súperiace tábory. Na anonymnej snímke je totiž vidieť Igora Matoviča, Petra Pčolinského, Borisa Kollára, no aj dlhoročného člena Smeru-SD a neskôr Hlasu-SD a exministra hospodárstva Petra Žigu. Na snímke sa pravdepodobne nachádza aj člen poslaneckého klubu Smer-SD Boris Susko.

Fotografia mala vzniknúť doobeda pred samotným zablokovaním pléna parlamentu. Ten mal rokovať o citlivom paragrafe 363. No napokon sa nečakane toto rokovanie presunulo na budúci týždeň, čo kritizovali viacerí členovia koalície ako Juraj Šeliga zo Za ľudí či predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Toto nemal nikto vidieť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Matovič, ktorý na snímke evidentne diskutuje s poslancami opozície pritom len minulý týždeň slovne ostro útočil na Roberta Fica či Petra Pellegriniho, ktorý dokonca opustil rokovaciu sálu uprostred Matovičovho prejavu. "Henten hajzel, čo tu stál, to je novodobý Hitler, lebo človek, ktorý dovolí rozkradnúť systematicky krajinu – s Pellegrinim rozkradli krajinu za 30 miliárd eur – ten má ešte chuť kázať o morálke?" emotívne soptil Matovič za rečníckym pultom, hľadiac na Roberta Fica. Obom dokonca uštedril pomenovania ako "mafiáni, zlodeji" či "vrahovia".  

Toto nemal nikto vidieť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Novelizácia paragrafu 363 sa dnes za veľkého nesúhlasu odložila

Plénum pritom len dnes za vyhlásenia Borisa Kollára rozhodlo o tom, že rokovanie o viacerých bodoch, vrátane paragrafu 363 sa odkladá na budúci týždeň, pričom vraj táto novela mala šancu prejsť. Kollár argumentoval obštrukciou v sále. Pri predchádzajúcom hlasovaní o zaradení nových bodov do programu schôdze totiž nebolo plénum uznášaniaschopné, neprezentovala sa opozícia ani Sme rodina.

Viacerí poslanci sa ohradili voči tomuto postupu. Juraj Šeliga (nezaradený) i šéfka klubu SaS Anna Zemanová poukázali na rokovací poriadok.

Rokovania ohľadom novely paragrafu 363, ktoré stroskotali

Kým prvý návrh ohľadom rokovania o paragrafe 363 stroskotal na jedinom hlase poslanca za OĽaNO (Igor Hus, pozn. red.) dnešné rokovanie opäť viacerí označili za frašku, keďže došlo k ďalšej blokáde rokovanie o tejto novele. Druhý návrh mal byť prerokovaný práve dnes o 11:00, no nestalo sa tak. Kalkulácia bola pritom jednoduchá a viacerí dokonca očakávali, že prednesený návrh by prešiel. Sme rodina pritom patrí už dlhodobo medzi kritikov novelizácie paragrafu 363.

Spoločné hlasovanie, vrátane klubu OĽaNO, dnes spôsobilo to, že rokovanie sa presunulo na utorok nasledujúceho týždňa. V utorok však jedna z poslankýň Za ľudí nebude prítomná v pléne, čo značne okliešťuje možnosť, že k schváleniu novely dôjde.

Viac o téme: Rokovanie Igor MatovičPeter ŽigaOĽaNOHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu