Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborári zbierajú výpovede lekárov: Ministerstvo zdravotníctva ich mzdy nemôže zvýšiť tak, ako chcú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) pokračuje v zbieraní výpovedí lekárov. Potvrdil to jeho šéf Peter Visolajský. Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR platy lekárov nemožno zvýšiť do takej miery, ako požadujú odborári.

"Požiadavke Visolajského na základný plat lekára až do 5800 eur nie je možné vyhovieť," konštatuje rezort.  "Najväčší záujem máme z fakultných nemocníc, ale zapájajú sa aj menšie," priblížil Visolajský na margo zbierania výpovedí. Presné počty zatiaľ jednotliví predsedovia základných odborových organizácií LOZ uviesť nechceli. "Keďže ide o celoslovenskú akciu LOZ, čísla za jednotlivé nemocnice nezverejňujeme, oficiálne ich zverejní LOZ centrálne za všetky nemocnice koncom septembra, vtedy budeme vedieť počty výpovedí," uviedol Ján Sýkora z Detského ústavu Národného ústavu srdcovocievnych chorôb v Bratislave. 

Archívne video: Lengvarský: Priemerný nárast mzdy je priebežne 256 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4000 eur

Lengvarský: Priemerný nárast mzdy je priebežne 256 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4000 eur (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Visolajský opätovne pripomenul, že odborári trvajú na splnení všetkých ôsmich požiadaviek. "To, že sú opodstatnené, priznávajú zdravotnícki analytici aj samotná vláda. Doteraz zo strany vlády neboli však podniknuté kroky na ich splnenie," poznamenal. Ďalšie rokovania k téme sa podľa jeho slov od 19. augusta neuskutočnili. Návrhu zvýšenia platov lekárov, ktorý požaduje LOZ, podľa ministerstva zdravotníctva nie je možné vyhovieť. MZ tiež poukazuje na to, že spolu s rezortom financií navrhli zvýšiť platové koeficienty lekárov v ústavných zariadeniach, zvýšiť plat podľa počtu odpracovaných rokov a započítavať medzi odpracované roky aj časť materskej a rodičovskej dovolenky.

"Požiadavky Petra Visolajského však obsahujú nárasty platov lekárov až o 216,4 percenta pri lekároch bez špecializácie a až o 123,1 percenta pri lekároch so špecializáciou a s praxou 40 rokov," uviedol rezort. Dodal, že LOZ chce, aby mal lekár so špecializáciou a 40-ročnou praxou základný plat vyše 5800 eur, čo predstavuje oproti súčasnosti o asi 3200 eur viac. Lekár bez špecializácie a s praxou 40 rokov by mal podľa požiadavky základný plat vyše 4400 eur, teda o takmer 3100 eur viac ako dnes. 

Viac o téme: OdboráriLekárMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu