Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viacero táborov museli predčasne ukončiť: Úrad verejného zdravotníctva prezradil dôvod

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (2)
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BRATISLAVA - Viacero zotavovacích podujatí, teda pobytových táborov trvajúcich dlhšie ako štyri dni, v lete predčasne ukončili pre výskyt ochorenia COVID-19. Potvrdila to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

O predčasnom ukončení v prípade COVID-19 hovorilo usmernenie ÚVZ. "Vo všeobecnosti usmernenie ako dokument (v porovnaní s vyhláškou alebo zákonom) nemá právnu záväznosť, ustanovuje však najlepšiu prax a odporúča sa ním riadiť," ozrejmila s tým, že na základe usmernenia organizátori nemuseli tábory ukončiť.

Viacero táborov museli predčasne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predčasné ukončenie táborov nahlásilo desať regionálnych úradov verejného zdravotníctva. "Niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva vo svojej územnej pôsobnosti neevidovali žiaden takýto prípad, ďalšie evidovali jeden až tri prípady," uviedla Račková.

Prípady iných ochorení boli zriedkavé

Ak sa tábor neukončil, bolo podľa nej dôležité izolovať pozitívne dieťa, pokým si poň bezodkladne neprišiel zákonný zástupca. Hovorkyňa priblížila, že prípady výskytu iných ochorení v táboroch boli zriedkavé. Regionálne úrady zaznamenali najmä gastroenteritické ochorenia spojené s hnačkou či bolesťami brucha. "Rozsiahlejšie epidémie v súvislosti so zotavovacími podujatiami neevidujeme," dodala.

Viac o téme: TáboryKoronavírusPredčasné ukončenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu