Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

POTVRDENÉ Na Slovensku vládne rekordná inflácia: Najvyššie čísla za 20 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny rástli šiesty mesiac za sebou s veľmi nebezpečným dvojciferným tempom. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností - potraviny a náklady na bývanie vrátane energií - boli medziročne opäť o niečo drahšie. V auguste pokračovalo postupné zlacňovanie pohonných hmôt.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Najvyššia úroveň od začiatku tisícročia!

Spotrebiteľské ceny v auguste 2022 medzimesačne zaznamenali ďalší nárast, a to o 0,8 %. Dynamika ich rastu ostala na júlovej úrovni. Medziročne však inflácia od januára minulého roka neúprosne rastie a dosahuje najvyššie úrovne od začiatku milénia.

POTVRDENÉ Na Slovensku vládne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Medzimesačne rástli ceny v 9 z 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Najvýraznejší vplyv na medzimesačnú zmenu mali naďalej rastúce ceny potravín. Tempo rastu sa udržalo, rovnako ako v júli, na úrovni 1,4 %. Okrem cien zeleniny, ktoré medzimesačne klesli o 1,2 %, zdraželi všetky ostatné potravinové položky. Vyššie boli hlavne ceny olejov a tukov o 2,7 %, mlieka, syrov, vajec a mäsa zhodne o 1,7 %, chleba a obilnín o 1,5 % a tiež cukru, čokolády a cukroviniek o 1,8 %.

Zvýšenie cien v odbore bývanie a energie o 0,9 % ovplyvnil najmä rast nákladov na skutočné nájomné o 1,4 % a na imputované nájomné o 1,1 %. Prudko sa medzimesačne zvýšili ceny pevných palív o 5,6 %.

Výnimkou nie sú ani ceny u mobilných operátorov

Vzrástli aj ceny služieb mobilných operátorov, rekreačných a kultúrnych služieb, ubytovacích služieb, osobnej starostlivosti, sociálnych služieb a výrazne vzrástli ceny poistenia. Naopak, ceny v reštauráciách a v hoteloch rástli pomalšie ako v predošlých mesiacoch.

POTVRDENÉ Na Slovensku vládne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Tlmiaci efekt na infláciu aj v auguste malo zníženie cien pohonných hmôt o 5,9 %, čo stiahlo celú skupinu tovarov v odbore doprava do mierneho mínusu. Celkovo ale ceny pohonných hmôt v prvom polroku medzimesačne rástli v priemere o 4,6 %. Okrem poklesu cien v doprave boli nižšie aj ceny odevov a obuvi. Ceny v odbore vzdelávania sa medzimesačne nezmenili.
Index spotrebiteľských cien sa v auguste oproti júlu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach, v domácnostiach dôchodcov zhodne o 0,8 %.

Medziročný vývoj - august 2022 v porovnaní s augustom 2021

Medziročná hodnota inflácie sa zvýšila v auguste 2022 na 14 %. Je to najvyššia úroveň inflácie za posledných vyše 22 rokov. Od mája sa dynamika rastu inflácie z mesiaca na mesiac mierne spomaľuje.

Počas ôsmeho mesiaca roka sa zvýšili ceny vo všetkých sledovaných odboroch spotrebného koša, až polovica z celkovo 12 odborov dosiahla medziročný rast vyšší ako o desatinu.
K rastu cien na medziročnej úrovni prispel predovšetkým odbor potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny boli drahšie o 21,6 % a nealkoholické nápoje o 14 %. Najviac infláciu ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 24,5 %, mäsa o 21,8 %, mlieka, syrov a vajec o 22,9 %, ovocia o 11,8 % a zeleniny o 15,9 %. Oleje a tuky, ktorých zastúpenie v spotrebnom koši nie je až tak výrazné, zdraželi medziročne o viac než polovicu.

Bývanie a energie

Výrazný vplyv na ďalej rastúcu infláciu malo zdražovanie v odbore bývanie a energie, keď ceny boli počas augusta medziročne vyššie o 16,3 %. Rast cien energií zo začiatku roka potiahli v auguste ešte vyššie ceny pevných palív s medziročným nárastom o 28,5 %. Imputované nájomné bolo drahšie o 19,4 %.

POTVRDENÉ Na Slovensku vládne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V odbore doprava boli ceny vyššie o 18,1 %. Tempo rastu v tomto sektore ovplyvnili pohonné látky, ktoré zlacňujú už druhý mesiac za sebou. Medziročne však boli aj napriek tomu drahšie takmer o tretinu.

Reštaurácie a hotely

Ceny v reštauráciách a hoteloch počas augusta stúpli o 19,9 %. Zdraželi aj tovary a služby v skupine osobná starostlivosť (napr. kadernícke služby), ktoré boli medziročne vyššie o 11,8 %.
Index spotrebiteľských cien sa v auguste 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 13,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 14,4 %, za domácnosti dôchodcov o 15,1 %.

POTVRDENÉ Na Slovensku vládne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V súhrne za osem mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 11,6 % (za domácnosti zamestnancov o 11,6 %, za nízkopríjmové domácnosti o 11,7 %, za domácnosti dôchodcov o 12,6 %).

Vývoj jadrovej a čistej inflácie

Pri augustovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 14 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 13,8 % a čistá inflácia hodnotu 11,6 %. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia hodnotu 0,9 % a čistá inflácia hodnotu 0,7 %.

Jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien (napr. ceny energií) a iných administratívnych opatrení (napríklad úprav daní a podobne). Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín.

Viac o téme: GrafAugustInfláciaŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu