Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Výmena ministrov je už oficiálna: Menší trapas na úvod a Čaputovej vtípek o spore Matoviča a Sulíka!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (7)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pre koalíciu dnes nastal deň lúčenia. Prezidentka dnes oficiálne prijme demisiu odchádzajúcich ministrov a vymenuje nových. Kým tri ministerstvá poznajú svojho náhradníka, rezort školstva dočasne povedie Eduard Heger.

Hlava štátu sa už v pondelok stretla s nominantami na pozície odchádzajúcich ministrov z SaS. Kandidátom na ministra hospodárstva je Karel Hirman, rezort spravodlivosti by mal viesť Viliam Karas a rezort zahraničných vecí Rastislav Káčer.

VIDEO Prezidentka prijala demisiu ministrov za SaS a vymenovala nových

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala troch nových ministrov, rezort školstva dočasne povedie premiér Eduard Heger (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej 

Prezidentka Čaputová v príhovore ocenila prácu odchádzajúcich ministrov: Zaznel aj vtípek o spore Matoviča a Sulíka (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Aktualizované 13:13 Jediným ministrom, ktorý sa do parlamentu nevráti, je Ivan Korčok. Na to kam vedú jeho prvé kroky, odpovedal s humorom. "Moje prvé kroky vedú do Markízy k pánovi Kovačičovi, potom idem bicyklovať a večer idem na večeru s manželkou. Do parlamentu nejdem, pretože nemám mandát," povedal. 

Aktualizované 13:07 Richard Sulík na tlačovke spolu s ďalšími odchádzajúcimi ministrami zopakoval dôvody, pre ktoré odchádzajú z rezortov. "My ideme do parlamentu, kde budeme pokračovať v práci a čoskoro oznámime aj naše prvé rozhodnutia v Národnej rade," uviedol. 

Aktualizované 13:03 Gröhling ešte nepozná svojho nástupcu. 

 

Ďakujem za podporu 😊 Dnes pani prezidentka prijala moju demisiu. Povereným ministrom bude Eduard Heger. Vraciam sa do NR...

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Tuesday, September 13, 2022

Aktualizované 12:47 "Keď je kríza, keď je zle, treba bojovať," povedal Hirman. "Kedy ak nie teraz, treba ísť do boja? Musíme dať všetko do toho, aby sme tú krízu ustáli. Musíme dať všetko do toho, aby sme žili v pokoji a mieri. To dnes nie je len fráza," uviedol.

Aktualizované 12:44 Podľa Hegera sa výber ministra školstva nezasekol na ničom. "Vyberáme a chceme vybrať toho najlepšieho," uviedol. 

Aktualizované 12:40 Premiér Eduard Heger predstavuje nových ministrov. 

Aktualizované 12:23 Odchádzajúci ministri SaS. 

Aktualizované 12:08 Novému ministrovi spravodlivosti sa prezidentka prihovárala slovami, že od práve neho bude tiež závisieť, či ľudia budú veriť v spravodlivosť. "V téme spravodlivosti treba nielen technokratické právne konštatovanie, ale jasné postoje," adresovala slová Karasovi, ktorý bol doteraz predsedom Slovenskej advokátskej komory.

Máriu Kolíkovú nahradí Viliam Karas
Zobraziť galériu (7)
Máriu Kolíkovú nahradí Viliam Karas  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:05 Na Rastislavovi Káčerovi Čaputová ocenila, že v čase Putinovej vojny na Ukrajine má jasné európske a transatlantické postoje.

Ivana Korčoka vystrieda Rastislav Káčer
Zobraziť galériu (7)
Ivana Korčoka vystrieda Rastislav Káčer  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:52 Prezidentka ocenila, že na miesta ministrov dosadili odborníkov. Menej už oceňuje fakt, že v koalícii nenašli vhodného kandidáta na minister ministra alebo ministerky školstva. 

Aktualizované 11:50 "O vás pán Sulík je známe, čo ste neurobili a čo ste nenakúpili. Dovoľte mi preto zhodnotiť, čo ste spravili," povedala prezidentka Čaputová. Podľa nej je z ich tlačovky pri podávaní demisie zrejmé, že je vôľa pokračovať. 

Aktualizované 11:47 Prezidentka Čaputová sa prihovára odchádzajúcim členom vlády. "Vaše demisie neprijímali ľahko. Viedli ste dôležité rezorty a najmä počas pandémie a vojny na vás stále veľká zodpovednosť," uviedla. "Vaša práca sa nedá hodnotiť komplexne, keďže končíte v polčase," povedala prezidentka a v príhovore sa bude osobitne venovať hodnoteniu doterajšej práce každého jedného ministra. 

Richarda Sulíka nahradí Karol Hirman
Zobraziť galériu (7)
Richarda Sulíka nahradí Karol Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:44 Čaputová prijala demisiu posledného ministra. Branislava Gröhlinga dočasne vo vedení rezortu školstva nahradí premiér Eduard Heger. Podľa našich informácií koalícia aktuálne nemá žiadne meno, ktoré by nahradilo ministra školstva.

Aktualizované 11:41 Prezidentka prijala demisiu tretieho ministra. Ivana Korčoka v čele rezortu zahraničných vecí nahradí Rastislava Káčera. 

ONLINE Výmena ministrov je
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:39 Ďalšou na rade je Mária Kolíková. Na čele rezortu spravodlivosti ju nahradí Viliam Karas. 

Aktualizované 11:36 Prezidentka Čaputová prijala demisiu Richarda Sulíka a za nového ministra hospodárstva vymenovala Karela Hirmana. Ten predčasne vykročil k prezidentke pri vyslovení jeho mena, potom urobil krok späť. 

Aktualizované 11:30 Podľa našich informácií koalícia aktuálne nemá žiadne meno, ktoré by nahradilo ministra školstva v demisii Branislava Gröhlinga. Prezidentka Čaputová sa už predtým vyjadrila, že by bola rada, keby do prijatia demisií koalícia náhradníka našla. Viacerí poslanci vrátane prezidentky nie sú nadšení, že rezort dočasne povedie premiér Heger. 

Aktualizované 11:27 Liberáli v parlamente zamiešajú kartami, keďže budú mať o dvoch poslancov viac, ako po voľbách. Za ľudí naopak o jedného prídu a v parlamente budú mať len tri hlasy. Z parlamentu odíde viacero poslancov - Milan Laurenčík (nahradník Gröhlinga), a Miroslav Žiak (náhradník Sulíka), Alexandra Pivková (náhradníčka Kolíkovej), Jozef Kanuščák (náhradník Dostála), Radovan Kazda (náhradník Galeka) a Radovan Sloboda (náhradník Oravca).

Aktualizované 11:25 Hraničnou situáciou, ktorá preverí schopnosť menšinového kabinetu pokračovať vo vládnutí, bude hlasovanie o štátnom rozpočte na budúci rok. Ak by zákon o štátnom rozpočte v parlamente neuspel, Slovensko začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu. "Ak neprijmeme štátny rozpočet, tak je korektné prísť pred ľudí a povedať, že musíme ísť do predčasných volieb, lebo vám nie sme schopní doručiť pomoc," povedal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Rezort školstva ešte nového ministra nepozná

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odovzdal počas víkendu prezidentke tri mená kandidátov a požiadal ju, aby zatiaľ poverila riadením rezortu školstva jeho, keďže výber nového ministra ešte nebol uzavretý. Hlava štátu verí, že sa medzičasom koalícii podarilo nájsť aj kandidáta na šéfa rezortu školstva. Ministri za SaS podali demisie potom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Po prijatí ich demisie sa ministri vrátia do parlamentu. Hegerova vláda bude pokračovať ako menšinová, teda bez väčšiny hlasov v Národnej rade SR.

Viac o téme: DemisiaSaSZuzana ČaputováViliam KarasEduard HegerKarel HirmanRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu