Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Situácia v Poľsku a Česku je kritická: Silné búrky páchajú škody! Mieria na Slovensko, kedy dorazia?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB / Lubuscy Łowcy Burz, Severe Weather Slovakia)

PRAHA/BRATISLAVA - Cyklón, ktorý posledné dni úradoval nad Britskými ostrovmi, sa pomaly, ale isto presúva aj ku nám. Spôsobí veľkú zmenu počasia a priniesť má so sebou aj búrky a prehánky. V posledných hodinách však napáchal viaceré škody u našich susedov. Na Slovensko by mal doraziť o pár hodín.

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje rozpadajúci sa cyklón Peggy, ktorý posledné dni vystrájal nad Britskými ostrovmi. Spolu so sebou prináša do Európy počasie v podobe intenzívnych zrážok, krúp a silného vetra. Silu javu si v stredu na vlastnej koži zažili obyvatelia Česka, kde nepriaznivé počasie spôsobilo množstvo škôd, najmä na úrode. Najkritickejšia situácia bola v okolí Hradca Králové, kde padali krúpy o veľkosti 3 centimetre a intenzívne zrážky, z ktorých sa tvorili bleskové povodne, ktoré ničili úrodu. Mesto dokonca skončilo pod vodou, cesty pripomínali jazierko. Ba čo viac, vytopilo aj miestne obchodné centrum - garáže skončili pod vodou, rovnako aj nákupná plocha. 

 

Medzitým v obchodnom centre Futurum v Hradci Králové. 🛍️🛒🏊🤽 nákupy s pridanou hodnotou 🤣 U nás začne pršať zajtra a...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, September 7, 2022

Aktuálne sa búrka nachádza nad Poľskom, kde rovnako spôsobila bleskové povodne z intenzívnych zrážok. "V súčasnosti cez Gorzów Wielkopolski prechádza búrková bunka v stacionárnej forme, ktorá generuje silné dažde a krupobitie. Úhrny zrážok sú také veľké, že viedli k bleskovej povodni," informovala stránka Lubuscy Łowcy Burz. 

Mieria aj na Slovensko

Búrky, ktoré pochádzajú z rozpadajúceho sa cyklónu, prídu vo štvrtok aj na Slovensko. Očakáva sa, že hranice by mohli prekročiť krátko popoludní. Aj keď dnes majú teploty atakovať hranicu 30 stupňov Celzia, pri prechode búrok sa ochladí a ortuť teplomerov ledva vystúpi nad 20 stupňov Celzia. S búrkami na západnom a strednom Slovensku treba počítať do 18. hodiny, kedy sa postupne začnú presúvať nad východ. Okrem silných zrážok búrky prinesú aj silný vietor a vysokú bleskovú aktivitu. 

Na väčšine územia Slovenska sa vo štvrtok poobede očakáva výskyt búrok. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí od 14.00 do 21.00 h až polnoci. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Búrky sa môžu vyskytnúť v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Búrky majú byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom, s krúpami a s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu. Intenzita sprievodných javov je podľa ústavu v danej ročnej dobe a oblastiach bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," dodal.

Situácia v Poľsku a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieHradec KrálovéCyklón PeggyBúrkový systémBúrky v ČeskuBúrky v Poľsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu