Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Radikálna zmena počasia: Cez naše územie prechádzajú prvé búrky, výstrahy platia na celom Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počas štvrtka platí na celom území Slovenska výstraha prvého stupňa pred búrkami. Pre okresy Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Ilava vyhlásili výstrahu druhého stupňa pred búrkami. Trvá do 17.00 h, pre okres Nové Mesto nad Váhom do 16.00 h. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Akualizované o 17:10 V okresoch Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Púchov a Považská Bystrica platí vo štvrtok hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha trvá predbežne do 19.00 h.

V niektorých okresoch Trenčianskeho kraja a v Topoľčanoch môžu byť povodne
Zobraziť galériu (3)
V niektorých okresoch Trenčianskeho kraja a v Topoľčanoch môžu byť povodne  (Zdroj: shmú.sk)

Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladá SHMÚ prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Predpokladajú sa tiež sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Aktualizované o 16:45 Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí vo štvrtok popoludní aj pre okresy Partizánske, Topoľčany a Bánovce nad Bebravou. Naďalej tiež platí pre okresy Trenčín a Ilava. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj trvá výstraha do 21.00 h, vo zvyšných krajoch do polnoci, pričom v Košickom a Prešovskom kraji potrvá až do piatku (9. 9.) do 10.00 h. V okolí Trenčína môžu byť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút s nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. Na zvyšnom území predpokladajú meteorológovia intenzitu búrok 20 až 30 milimetrov za polhodinu, nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a taktiež krúpy.

VIDEO AKTUÁLNE Búrka v bratislavskej mestskej časti Rača

AKTUÁLNE Búrka v bratislavskej mestskej časti Rača (Zdroj: Tip čitateľa)

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov.

Na celom území hrozia búrky, v okolí Trenčína platí výstraha 2. stupňa
Zobraziť galériu (3)
Na celom území hrozia búrky, v okolí Trenčína platí výstraha 2. stupňa  (Zdroj: shmú.sk)

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, ako je lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu