Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko má vo svojich susedoch silných priateľov, povedal Heger pri poďakovaní sa za vzdušnú ochranu

Premiér sa poďakoval Česku a Poľsku za ochranu nášho vzdušného priestoru
Premiér sa poďakoval Česku a Poľsku za ochranu nášho vzdušného priestoru (Zdroj: Facebook/ Eduard Heger - predseda vlády SR)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa poďakoval Českej republike a Poľskej republike za ochranu nášho vzdušného priestoru do dodania stíhačiek F-16. Na sociálnej sieti v tejto súvislosti vyzdvihol vzájomné partnerské vzťahy, hovorí o silnom priateľstve.

"Týmto krokom nám potvrdili, že Slovensko má vo svojich susedoch silných priateľov a oporu. V časoch, keď Ukrajina čelí brutálnej ruskej invázii, je dôležité, aby naše nebo bolo zabezpečené. Patrí im za to moja veľká vďaka," uviedol premiér. Poďakoval sa aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) a jeho tímu za ich prácu. "Za relatívne krátky čas sa práve pod vedením Jara Naďa dostala naša obrana konečne do kondície, v akej nebola dlhé desaťročia," dodal.

 

🇨🇿 ĎAKUJEM ČESKU A POĽSKU ZA OCHRANU NÁŠHO VZDUŠNÉHO PRIESTORU 🇵🇱 Do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 budú náš...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, August 28, 2022

Dohodu o tzv. air policingu podpísali minister obrany SR Jaroslav Naď, česká šéfka rezortu Jana Černochová a poľský minister Mariusz Blaszczak v sobotu (27. 8.) v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa. Prvé kusy stíhačiek F-16 by mali prísť na Slovensko v roku 2024. Nahradia tak stíhačky MiG-29, ktoré sa uzemnia. Naď opakovane poukazoval na problémy s ich prevádzkou z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Nevylúčil ich poskytnutie Ukrajine, rokuje sa o finančnej alebo materiálnej náhrade.

Viac o téme: ČeskoPoďakovaniePoľskoPremiér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu