Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédsko vylepšilo stíhačku vlastnej výroby: Je schopná odpáliť aj TÚTO raketu

Gripen E odpaľuje raketu Meteor. Zobraziť galériu (2)
Gripen E odpaľuje raketu Meteor. (Zdroj: YouTube/Saab do Brasil)

ŠTOKHOLM - Švédska stíhačka Gripen E spustila prvú skúšobnú paľbu rakety vzduch-vzduch Meteor. Raketa Meteor bola odpálená zo stíhačky Gripen E vo výške približne asi 5 000 metrov nad testovacím miestom Vidsel na severe Švédska.

„Je to veľmi dobrý pocit, že sme teraz dokončili prvú skúšobnú streľbu s Meteorom z Gripenu E. Je to veľmi dôležitý míľnik pre program aj pre Saab. Ukazuje to, že zbraňové schopnosti Gripenov sú na absolútnom popredí,“ hovorí Mikael Olsson, vedúci letového testovania a overovania v spoločnosti Saab.

Program letových skúšok Gripen E sa zameriava na neustály vývoj a testovanie predovšetkým taktických systémov, ako aj integráciu rôznych leteckých zbraní, ako sú napríklad rakety vzduch-vzduch Meteor.

Stíhačka typu JAS 39 Gripen
Zobraziť galériu (2)
Stíhačka typu JAS 39 Gripen  (Zdroj: SITA/AP Photo/Scanpix/Patric Soderstrom, file)

Stíhačka Gripen E je švédska viacúčelová jednomiestna pokročilá verzia švédskeho lietadla Gripen C štvrtej generácie, ktorú vyvinula a vyrábala spoločnosť Saab.

Vylepšenia zahŕňajú nové prístrojové vybavenie v kokpite a nový radar s aktívnym fázovým poľom. Raketu Meteor vyrobila MBDA a je schopná zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 200 km. Dĺžka rakety je 3,6 metra a má hmotnosť 180 kg. Meteor používa náporový motor s premenlivým ťahom. Podľa výrobcu je raketa odolná voči rádioelektronickým protiopatreniam.

Raketa je navrhnutá tak, aby zasiahla vzdušné ciele mimo zorného poľa a je schopná dosiahnuť rýchlosť až Mach 4 (asi 4,6 tisíc kilometrov za hodinu).

Viac o téme: RaketaStíhačkaSaabMeteorOdpálenie raketyGripen E
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu