Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koaličná kríza VRCHOLÍ! Prezidentka očakáva od premiéra verdikt: Padne vláda?

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že najneskôr v piatok (26. 8.) predstavitelia koalície oznámia, ako budú pokračovať. Zdôraznila potrebu stabilnej vlády. V súvislosti s avizovanými demisiami ministrov SaS uviedla, že preferuje súčasné vymenovanie nových šéfov rezortov, nie dočasné poverenia.

Hlava štátu čakáva, že po piatkovom stretnutí bude známa ďalšia podoba vlády. "Následne by som sa mala ujať svojich ústavných právomocí, ktoré súvisia s prípadným podaním demisie, ak sa nenájde iné riešenie, a v rámci toho sa vyjadrím k celej situácii," uviedla.

Zuzana Čaputová: Očakávam, že zajtra bude stretnutie, po ktorom bude jasné ako bude vláda pokračovať

Zuzana Čaputová: Očakávam, že zajtra bude stretnutie, po ktorom bude jasné ako bude vláda pokračovať (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Zdôraznila, že uprednostňuje rovno vymenovanie nových ministrov, nie dočasné poverovanie. "Aj o tom budem hovoriť s predsedom vlády," poznamenala. Ako podotkla, problémy ľudí, ktorí žijú reálny život na Slovensku, sa odlišujú od toho, čo je dôvodom hádok politikov. Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Koaličná kríza VRCHOLÍ! Prezidentka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Premiér zvolal doteraz dve stretnutia koalície vo vládnom hoteli Bôrik, no riešenie koaličnej krízy nepriniesli. Predstavitelia koalície sa majú stretnúť aj koncom tohto týždňa.

Sme rodina ide na koaličné rokovanie so záujmom udržať štvorkoalíciu

Hnutie Sme rodina ide na rokovanie vládnych strán, ktoré sa má uskutočniť v piatok (26. 8.), so záujmom udržať štvorkoalíciu. Vyplýva to z vyjadrenia lídra hnutia a predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára. Poznamenal, že každý by mal urobiť nejaký ústretový krok v rámci rokovaní, aby zachovali štvorkoalíciu. "Bez toho sa to nedá," uviedol.

Koaličná kríza VRCHOLÍ! Prezidentka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nateraz šéf parlamentu nepozná návrhy strany Za ľudí, s ktorými ho chce oboznámiť šéfka strany Veronika Remišová. "Volala mi, chce sa stretnúť, ale ešte sa nám nepodarilo zladiť program. Takže ešte neviem, o čo ide," dodal. Remišová vo štvrtok avizovala, že strana Za ľudí má jasnú predstavu o fungovaní koalície so SaS i bez nej. Svoje návrhy o fungovaní vlády chce predstaviť partnerom. Predpokladá, že SaS vládu opustí.

Napriek tomu chce ešte v piatok stranu presviedčať o zotrvaní v štvorkoalícii. Pripravení však podľa nej musia byť na všetky alternatívy. Doterajšie rokovania vládnych strán nepriniesli finálny výsledok a riešenie koaličnej krízy. SaS naďalej trvá na odchode lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. Ak nedôjde k naplneniu požiadaviek liberálov, na konci augusta podajú ich ministri demisiu.

Viac o téme: VládaPredčasné voľbyKoaličná krízaZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu