Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Sulík potvrdil deň D! Koalícia, ako ju poznáme, sa končí: V OĽaNO s tým počítajú

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) plánuje podať svoju demisiu budúcu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Povedal to novinárom na brífingu počas zasadnutia vládneho kabinetu. Sulík nevidí priestor, kam by sa mohli v koaličných rokovaniach posunúť.

Podľa Sulíka sa dá diskutovať o návrhoch premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) až po tom, ako by líder OĽANO a minister financií Igor Matovič odišiel z vlády.

Bosch by mal podľa Sulíka v Záborskom pri Prešove zamestnať 4000 ľudí (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič neodíde, takže podám demisiu

"O návrhu vieme diskutovať, niečo je zbytočné, s niečím nesúhlasíme, s niečím si vieme predstaviť, že budeme súhlasiť. Akákoľvek debata k týmto bodom, ako by mohla fungovať koaličná rada a vôbec spolupráca, má pre nás zmysel až po tom, ako Igor Matovič odstúpi z pozície ministra financií a opustí vládu," povedal Sulík novinárom.

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že OĽaNO ráta s odchodom liberálov: Sulík chcel podľa neho vrtuľník pre Geissovcov (Zdroj: Topky/Maarty)

"Na základe všetkých signálov sa toto nestane, tak 31. augusta po vláde pôjdem podať demisiu," doplnil. Minister podľa svojich slov ráta so všetkými alternatívami, za najpravdepodobnejšiu označil podanie demisie. Priblížil, že budúcu stredu pôjde do podateľne prezidentskej kancelárie podať demisiu. "Prezidentka musí prijať demisiu, nie mňa, predpokladám, že to jej potrvá niekoľko dní. Nie som s ňou presne dohodnutý," dodal. Minister školstva Branislav Gröhling chce svoju demisiu poslať, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa k tomu nevyjadrila. "Nepovažujem to za dôležité," uviedla. 

Kolíková považuje navrhované referendové otázky za ústavne problematické, vyjadrila sa aj ku koaličnej kríze (Zdroj: Topky/Maarty)

V OĽaNO už počítajú s odchodom liberálov

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády uviedol, že po včerajšom predsedníctve OĽaNO rátajú skôr s tým, že liberáli odídu. "Pripravujeme sa na alternatívu B, teda že SaS odíde a my budeme musieť byť pripravení, že postupne preberieme rezorty. Aj keď si želáme, aby ostali," povedal. 

AKTUÁLNE Sulík potvrdil deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ak SaS odíde, všetko už zrejme bude prípravené na plynulý prechod. "Rozprávali sme sa aj o konkrétnych menách, ale podrobnosti prosím u predsedu vlády," uviedol. Či Matovič teoreticky zmení na poslednú chvíľu názor a odíde, to Naď nepredpokladá. "Nemyslím si, že sa to stane. Ak by odišiel, prekvapilo by ma, keby to urobil. Viem, ako prebiehajú rokovania. Nemyslím si, že po ultimáte SaS by to druhýkrát spravil," dodal. "Každé rokovanie má ešte zmysel," dodal. 

Koaličná kríza

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu.

Premiér zvolal doteraz dve stretnutia koalície vo vládnom hoteli Bôrik, no riešenie koaličnej krízy nepriniesli. Heger na poslednom stretnutí predložil viacero návrhov, ktoré majú stabilizovať situáciu v koalícii. Predstavitelia koalície sa majú stretnúť aj koncom tohto týždňa.

Viac o téme: Koaličná krízaRichard SulíkOĽaNOJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu