Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Konflikt medzi SaS a OĽaNO pokračuje: Za všetko môže status! Sulík ponúkol svoju funkciu, Naď hovorí o cynickom úniku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ponúkol svoju hlavu, ak by to znamenalo aj koniec Igora Matoviča na poste ministra financií a vyslúžil si za to kritiku. Reč je o šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi, ktorý svoj plán prezentoval po rokovaní o riešení koaličnej krízy, ale aj na sociálnej sieti. A práve pod jeho statusom došlo k búrlivej diskusii. A to medzi poslancami SaS a ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO)!

Stretnutie v hoteli Bôrik malo prispieť k vyriešeniu koaličnej krízy. Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu.

Archívne VIDEO OĽaNO navrhuje nové riešenia koaličnej krízy: V hre je výmena ministerstiev či sankcie

OĽaNO navrhuje nové riešenia koaličnej krízy: V hre je výmena ministerstiev či sankcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V sobotu tiež Sulík navrhol svoj odchod z funkcie, ak to má byť cena za odchod Matoviča. Nemá však pocit, že by návrh zarezonoval. "Všetko speje k tomu, že k 31. augustu podáme demisiu. Naším odchodom vláda nepadá, môže vládnuť ďalej. Návrhy, ktoré budeme považovať za rozumné, podporíme. Takýto istý prístup budeme čakať aj od našich bývalých koaličných partnerov," skonštatoval Sulík. SaS trvá na odchode ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. 

Archívne VIDEO Koaliční lídri sa ZNOVA nedohodli: Sulík potvrdil, že všetko speje k tomu, že SaS nebude vo vláde

Koaliční lídri sa ZNOVA nedohodli: Sulík potvrdil, že všetko speje k tomu, že SaS nebude vo vláde (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

A o svojom pláne sa po rokovaní vo vládnom hoteli Bôrik podelil aj na sociálnej sieti. "Ak s Igorom Matovičom mám odísť aj ja, som ochotný túto obeť priniesť," napísal na sociálnej sieti. Pod príspevkom sa však strhla búrlivá diskusia, a to práve medzi poslanca za SaS a ministrom obrany za OĽaNO Jaroslavom Naďom. "Len či tá “obeta” nie je len cynickým únikom pred zodpovednosťou pred zimnou sezónou. Lebo už si aj holuby na streche hrkútajú, že s tým “zabezpečeným” plynom na vykurovaciu sezónu to môže byt aj inak, ako sa nás snažíte presvedčiť už týždne… V septembri sa ukáže realita a vy budete tvrdiť, že “pokiaľ ste boli vy ministrom, všetko bolo zabezpečené”. Či?" napísal v reakcii Naď.

 

Ak s Igorom Matovičom mám odísť aj ja, som ochotný túto obeť priniesť.

Posted by Richard Sulik on Saturday, August 20, 2022

Na jeho slová následne reagoval aj poslanec a predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS). "Ahoj Jaro, tak ani pešo ani za vozom? Vieš, ako sa dá tvoja konšpirácia jednoducho overiť? Stačí ak odíde Igor sám a Richard zostane ministrom. No a v septembri dá čas odpoveď na tvoju otázku. Čo povieš, je to možné riešenie?" pýta sa šéfa rezortu obrany. Ten mu však po krátkom čase odpovedá, že sa čoskoro jeho "konšpirácia potvrdí", pričom je zvedavý, čo bude hovoriť po tom. 

Viskupič sa však v diskusii pod rovnakým príspevkom vyjadril aj k návrhu Richarda Sulíka. Podľa jeho slov sa čoskoro ukáže, či ide ministrovi financií Igorovi Matovičovi len o seba, alebo je ochotný a schopný urobiť obetu pre Slovensko. "Jeho odchod do NRSR by dal šancu na reštart dôvery občanov vo vládu a koalíciu. Jeho odchod tak môže zabrániť triumfálnemu návratu Róberta Fica," dodal. S obdobným názorom prišiel aj ďalší saskár - a to Peter Cmorej. "Smutné je, že ten, kto robí svoju robotu dobre, sa musí/chce obetovať, len aby sme sa zbavili jedného nekompetentného blázna," uzavrel. 

Konflikt medzi SaS a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Richard Sulík)

Viac o téme: Koaličná krízaOdchod z funkcieRichard SulíkOĽaNOJaroslav NaďPonúknutie funkcieEskalácia konfliktu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu