Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pokles nezamestnanosti sa spomaľuje, počet voľných miest znižuje, tvrdí analytik

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pokles nezamestnanosti sa spomaľuje, počet voľných miest v ekonomike znižuje. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k júlovej nezamestnanosti, o ktorej informoval vo štvrtok (18. 8.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

"Nezamestnanosť klesala aj v júli, tempo jej poklesu sa však ďalej spomaľovalo. Otáčanie trendu na trhu práce opäť naznačovali viaceré indikátory – počet nezamestnaných umiestnených na trhu práce počas posledného mesiaca opäť klesol, klesajúci trend vykazujú aj neobsadené voľné pracovné pozície na trhu, predovšetkým v kľúčovom priemysle. Zdá sa teda, že ani domáci trh práce najskôr nebude úplne imúnny voči spomaleniu ekonomického rastu a rekordne vysokej inflácii," priblížil.

Matovič predstavil návrh zvyšovania platov sestier, majú sa odvíjať aj od praxe

Matovič predstavil návrh zvyšovania platov sestier, majú sa odvíjať aj od praxe (Zdroj: Topky/Maarty)

Napriek tomu, že počas jari a v úvode leta ešte novým šokom relatívne dobre odolával, v druhej polovici roka sa pozitívne trendy podľa Koršňáka zastavia a smerom k záveru roka sa nedá vylúčiť ani opätovný nárast nezamestnanosti (nad rámec tradičnej sezóny). Problémom domáceho trhu práce podľa analytika naďalej ostávajú veľké regionálne rozdiely, ktoré obdobie pandémie ešte zvýraznilo. "Podobne ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch sme však predsa len videli čiastočné uzatváranie tejto medzery. Miera nezamestnanosti v ekonomicky slabších okresoch juhu stredného a na východnom Slovensku v júli klesala (medzimesačne) 4- až 5-krát rýchlejšie ako na západe krajiny. Stále však platí, že nožnice, ktoré otvorila pandémia, sa poslednými troma mesiacmi ešte ani zďaleka nepodarilo uzavrieť," poznamenal.

Pokles nezamestnanosti sa spomaľuje,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pokles miery nezamestnanosti by sa mal v nasledujúcich mesiacoch ďalej spomaľovať. Smerom k záveru roka, počas neskorej jeseni, resp. na prelome rokov, nie je pritom možné úplne vylúčiť ani opätovný nárast miery nezamestnanosti (nad rámec tradičnej sezóny). Na trh práce budú totiž čoraz viac dopadať negatívne vplyvy ekonomického spomalenia vyvolaného vojnou na Ukrajine a rekordne vysokou infláciou," dodal Koršňák. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, za účasti generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karola Zimmera 18. augusta informoval, že nezamestnanosť v SR v júli 2022 klesla na úroveň 6,23 %. V júni tohto roku miera evidovanej nezamestnanosti bola na hodnote 6,28 %.

Viac o téme: NezamestnanosťMinisterstvo práceAnalytikMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu