Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Energetická kríza v Európe si vyžiadala svoju daň: Malé firmy sa pre vysoké ceny dostávajú na pokraj krachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP/Seth Wenig)

LONDÝN - Prudké zdražovanie energií spôsobuje, že sa kaviarne, reštaurácie a obchody v Spojenom kráľovstve dostávajú na pokraj krachu, varuje britský zväz malých firiem FSB.

Rast účtov za energie spoločne so znížením spotrebiteľských výdavkov v dôsledku vysokej inflácie núti tisíce malých podnikov, aby čelili "nemožným rozhodnutiam", uviedol šéf FSB Martin McTague. "Kde má nezávislá kaviareň nájsť ďalších 20.000 libier (23.547 eur) ročne na svietenie a prevádzku kávovaru, keď už predtým ledva pokryli náklady?" uviedol McTague.

"Kde má malý výrobca nájsť ďalších 70.000 libier, aby udržal v prevádzke výrobnú linku a vykúril priestor pre zamestnancov?" pýta sa. Takmer 15 % malých a stredných podnikov predpokladá, že budú musieť v dôsledku prudkého nárastu výdavkov na energie obmedziť prevádzku alebo úplne zavrieť, ukázal prieskum FSB. Silnie tlak na vládu, aby zmrazila ceny energií alebo prijala balík na pomoc domácnostiam, čo by poskytlo taký potrebný stimul pre spotrebiteľské výdavky.

Žiadne nové opatrenia sa však neprijmú až do vymenovania nového premiéra na začiatku septembra. McTague zdôraznil, že malé a stredné firmy potrebujú priamu a okamžitú pomoc od vlády. (1 EUR = 0,84938 GBP)

Viac o téme: CenyEnergieFirmyBritániaEurópat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu