Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

POZOR Kliešte na juhu Slovenska: Varovanie pred vysokou, dokonca extra vysokou aktivitou! Majú mať miestni obavy?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

KOMÁRNO – Kliešťová „sezóna“ naberá na sile. Na juhu Slovenska odhalil monitoring nárast ich aktivity. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) pritom upozornil, že už vo februári boli pozorované viaceré lokality s ich zvýšenou aktivitou. Teraz ich počet ešte vrástol. Šéf úradu radí, že nie je namieste báť sa ísť do prírody, no potrebný je rešpekt. Za základ považuje prevenciu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Komárne ozrejmil, že vo svojom okrese vykonáva pravidelný monitoring aktivity kliešťov od mája 2021. Cieľom je informovať obyvateľov a návštevníkov okresu o výskyte kliešťov, upozorniť na preventívne opatrenia pri pobyte v prírode a tiež prípadne ukázať premorenie kliešťov najčastejšie prenášanými patogénmi.

 

MONITORING AKTIVITY KLIEŠŤOV RÚVZ KOMÁRNO: AKTIVITA KLIEŠŤOV VÝZNAMNE STÚPA Regionálny úrad verejného zdravotníctva v...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, May 9, 2022

Kliešte sa u nich monitorujú v jedenástich lokalitách. RÚVZ tento rok prvý monitoring vykonal vo februári, pričom už takto skoro boli pozorované viaceré lokality so zvýšenou aktivitou kliešťov. "Na prelome mesiacov apríl a máj, kedy sme vykonali ostatný monitoring, sme zaznamenali strednú alebo vysokú aktivitu kliešťov v desiatich z jedenástich sledovaných lokalít, na jednej lokalite bola aktivita kliešťov extrémne vysoká," upozornil Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.

Pomáha im biely flanel

Úrad ozrejmil, ako monitoring prebieha. „V rovnomerne rozmiestnených indikátorových lokalitách v mesačných intervaloch vykonáva RÚVZ Komárno zber kliešťov metódou vlajkovania. Používa sa na to biely flanel s rozmermi 1 m x 1 m pripevnený na držadlo, takže pripomína vlajku. Touto pomôckou sa prechádza po povrchu lokality, ktorý pracovníci monitorujú,“ uviedli.

POZOR Kliešte na juhu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď sa o kliešťa v tráve obtrie flanel, kliešť sa naň reflexívne prichytí,” vysvetlil Sojka. “Na bielom flaneli sú potom kliešte dobre viditeľné, takže ich rýchlo zbadáme, pozbierame a spočítame,” uviedol. Aktivitu kliešťov vyhodnocujú podľa toho, koľko kliešťov sa zachytí na flanel počas 20 minút vlajkovania. Ak sa nájdu štyri a menej, ide o nízku aktivitu. Od 5 do 9 je to stredná aktivita a o vysokej aktivite hovoríme, ak sa na flanel zachytí 10 a viac kliešťov.

Upozornili však, že prípadná nula nazbieraných kliešťov automaticky neznamená, že sa kliešte v danej lokalite vôbec nevyskytujú. Tento údaj ukazuje na nízku aktivitu kliešťov v danej lokalite v čase monitoringu.

POZOR Kliešte na juhu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Zozbierané kliešte potom pracovníci regionálneho úradu vyšetrujú metódou real-time PCR na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu (Borrelia burgdorferi s.l.) a v tomto roku sa začína aj s testovaním na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy.

Ľudia si môžu urobiť obraz o aktivite kliešťov na základe pravidelných informácií na stránke úradu. „Keď vidia, že kliešte sú aktívne, prirodzene si začnú viac dávať pozor,” hovorí Sojka. “Nie je namieste báť sa ísť do prírody. Namieste je ísť do prírody s rešpektom. Prevencia je základ,” dodal.

Viac o téme: KliešťKomárnoÚrad regionálneho zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu