Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na ruskú agresiu na Ukrajine doplatil aj slovenský šéf Nočných vlkov! Zablokovali mu účty aj nehnuteľnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

BRATISLAVA - Na novom sankčnom zozname Európskej únie sa mal ocitnúť aj motorkársky gang Noční vlci. Ten podporuje Rusko a jeho prezidenta Vladimíra Putina. Problém tak môže mať aj šéf slovenskej odnože ruského gangu Jozef Hambálek.

Vojna na Ukrajine stále trvá a pokračujú aj sankcie voči Rusku. Najnovšie na sankčný zoznam Európskej únie pribudol aj gang, ktorý sympatizuje s Ruskom, Noční vlci. Ten pôsobí aj na Slovensku pod vedením Jozefa Hambálka. Práve on, podľa českého portálu novinky.cz, by mohol prísť o majetok. 

Hambálek je majiteľom areálu s vojenskou technikou v Dolnej Krupej pri Trnave. Tam mohol aj trénovať členoc Nočných vlkov na boj na Ukrajine. "Zablokované mám úplne všetko. Momentálne nemám prístup k účtom, nefungujú mi platobné karty. Nemám nič. Je to pre mňa až zúfalé, ale z nejakej strany aj smiešne, lebo stále neviem prečo,“ povedal pre Pravdu nedávno Hambálek.

"Pán Hambálek a slovenská pobočka Nočných vlkov sú potenciálnym rizikom, ktoré bezpečnostné orgány vnímajú," uviedol už skôr námestník ministra obrany Marian Majer. Samotný minister Jaroslav Naď ešte pred nástupom do funkcie varoval pred aktivitami Nočných vlkov. S tým však Hambálek nesúhlasí a tvrdí, že s Putinom sa stretol náhodou ešte v roku 2017.

"V žiadnom prípade nie som osoba zodpovedná za konanie narúšajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a moje zaradenie do zoznamu sankcionovaných osôb nemôžem akceptovať," dodal.

Kto sú Noční vlci?

Noční vlci sú nacionalistický motocyklový klub založený v Moskve v roku 1989, ktorý má približne 45 pobočiek na celom svete, približuje sa vo vestníku. Klub sa má aktívne zapájať do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine tým, že verejne podporuje anexiu Krymu z roku 2014 a vojnu proti Ukrajine v roku 2022. Na Ukrajine aktívne bojuje. Skupina mala v rokoch 2013 až 2015 získať od Kremľa aj štátne finančné prostriedky.

Na ruskú agresiu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

Na sankčný zoznam EÚ pribudlo vo štvrtok (21. 7.) 48 jednotlivcov a deväť subjektov. Medzi nimi aj finančná inštitúcia Sberbank, ktorej väčšinovým akcionárom je Ruská centrálna banka. Celkovo je na sankčnom zozname 1229 osôb a 110 subjektov "zodpovedných za konanie, ktorým sa narúša alebo ohrozuje územná celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny".

Viac o téme: SankcieNoční vlciZmrazenie majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu