Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mzdy v júni rástli vo všetkých odvetviach: V dôsledku inflácie však reálne príjem stúpol iba dvom odvetviam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nominálne mesačné mzdy v júni tohto roka medziročne rástli vo všetkých 10 sledovaných odvetviach. V dôsledku inflácie však reálne príjem stúpol iba zamestnancom v ubytovaní a stavebníctve, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dvojciferne rástli nominálne priemerné mzdy v ubytovaní o 14,2 % na 941 eur, v stavebníctve o 13,3 % na 926 eur a v maloobchode o 11,4 % na 971 eur. Najpomalšie naopak rástli platy zamestnancov pracujúcich v reštauráciách a pohostinstvách o 1,6 % na 624 eur. V priemysle mzdy vzrástli o 9,6 % na 1376 eur. "Pri zohľadnení pretrvávajúceho vysokého rastu spotrebiteľských cien sa reálne mzdy mierne zvýšili len v dvoch z 10 sledovaných odvetví, a to v ubytovaní o 0,9 % a stavebníctve o 0,1 %," priblížili štatistici. Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o viac ako 10 % bol v júni zaznamenaný v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

Mzdy v júni rástli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby

Reálna mzda sa znížila o viac ako 7 % vo vybraných trhových službách a v predaji a oprave motorových vozidiel, o viac ako 5 % v informáciách a komunikácii, doprave a skladovaní a vo veľkoobchode. V priemysle klesla o 3,2 %. V priemere za 1. polrok sa podľa ŠÚ SR nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 24,7 % na 889 eur. Dvojciferne rástli nominálne mzdy aj vo všetkých zložkách vnútorného obchodu a stavebníctve. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby, a to o 4,8 % na 1218 eur.

Mzdy v júni rástli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Reálny rast miezd zaznamenal aj maloobchod, predaj a oprava motorových vozidiel

V dôsledku vysokej inflácie v prvej polovici roka reálna mzda vzrástla výraznejšie v ubytovaní, a to o 12,4 %. "V tomto odvetví však boli dlhodobo nízke mzdy a sektor po útlmoch počas pandémie aktuálne rieši nedostatok pracovnej sily," vysvetlil ŠÚ SR. Reálny rast miezd do 1,3 % zaznamenal v prvej polovici roka aj maloobchod a predaj a oprava motorových vozidiel. Ostatných sedem sledovaných odvetví zaznamenalo pokles reálnej mzdy. Najvýraznejšie podľa štatistikov informácie a komunikácia o 4,8 % a vybrané trhové služby o 5,5 %.

Viac o téme: JúnMzdaInfláciaŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu