Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajina dala Fica na čiernu listinu: Môžu za to jeho postoje ku konfliktu s Ruskom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, www.cpd.gov.ua)

BRATISLAVA – Bývalý premiér sa ocitol na čiernom zozname. Orgán ukrajinskej národnej bezpečnosti zaradil Roberta Fica na zoznam 75 osôb, ktoré vo svete podporujú ruskú propagandu. Okrem neho sú na ňom také mená, ako francúzska politička Marine Le Pen, či americký senátor Rand Paul.

Centrum boja proti dezinformáciám, ktoré je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, zverejnilo zoznam 75 predstaviteľov medzinárodného spoločenstva, medzi nimi politikov, vedcov, novinárov, či členov vojenského personálu. Zo Slovenska na ňom figuruje jediné meno -  lídra strany Smer-SD Roberta Fica. Upozornil na to portál euractiv.sk.

Ukrajina dala Fica na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: www.cpd.gov.ua)

Politici na zozname podľa centra propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou. Spomedzi krajín Vyšehradského regiónu je okrem Fica na zozname už len poľský novinár a politológ Tomasz Jankowski.

Archívne video: Poslanci Smeru na Slavíne: Odmietame povzbudzovať vojnu, povedal Fico

Poslanci Smeru na Slavíne: Odmietame povzbudzovať vojnu, povedal Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade Fica Centrum uvádza, že náš expremiér tvrdí, že Ukrajina na rozdiel od Ruska neplní podmienky Minských dohôd, že sa nedá preukázať ruská zodpovednosť za konflikt na Ukrajine či to, že západ by mal zrušiť sankcie namierené proti Rusku.

Tvorcovia zoznamu delia osoby, ktoré sa na ňom ocitli, ešte do troch skupín. Najväčšiu skupinu – až 60 percent – tvoria tí, ktorí „majú ospravedlňovať činy Ruska, hoci tvrdia, že sympatizujú s obyvateľmi Ukrajiny.“ Ďalšie dve skupiny majú po 20 percent – jedna z nich otvorene podporuje myšlienky Putinovho režimu, druhá odsudzuje ruskú agresiu, no stavia sa proti dodávkam zbraní Ukrajine.

Viac o téme: ZoznamKonflikt Robert FicoUkrajinaKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu