Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty siedmy (30. júl 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok neskoro večer oznámil, že ostreľovanie väznice na separatistami ovládanom východe krajiny, kde sú zadržiavaní ukrajinskí vojaci, bolo úmyselným ruským vojnovým zločinom a vyžiadalo si vyše 50 životov.

Naživo z Ukrajiny

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo (Zdroj: Facebook/Міністерство оборони України)

ONLINE

21:35 Prokremeľský rapperTimati oznámil kúpu všetkých aktív Starbucks v Rusku.

20:35 Ukrajinská vláda začne povinnú evakuáciu civilistov z Doneckej oblasti. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk uviedla, že evakuácia sa musí začať pred vykurovacou sezónou a dodala, že evakuovať treba 200 000 civilistov.

19:43 Po celom Rusku sa vytvárajú „dobrovoľnícke“ jednotky, ktoré budú vyslané na Ukrajinu. Celkovo sa do bojových akcií môže zapojiť až 30 000 ľudí. Nábor sa vykonáva v chudobných regiónoch. Ľuďom sa ponúka, aby išli do vojny a sľubovali, že cez leto zarobia až milión rubľov.

18:54 Vojenská pomoc smerovaná Ukrajine nie je charita ale nevyhnutnosť pre dlhodobú bezpečnosť v Európe. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v príspevku zverejnenom v denníku The New York Times. TASR správu prevzala od televízie Sky News, ktorá o tom informovala v sobotu.

18:20 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou vyjadril nádej, že prvé lode s obilím budú môcť čoskoro opustiť Ukrajinu.

17:30 Ukrajina pred začiatkom vykurovacej sezóny vyhlási povinnú evakuáciu obyvateľov z neokupovaných častí Doneckej oblasti. Podľa agentúry Unian to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

17:24 Rusko v sobotu oznámilo, že zakazuje na svoje územie vstup 32 novozélandským predstaviteľom a novinárom. Ide o reakciu na obdobné opatrenie, ktoré prijal v rámci odpovede na ruskú inváziu na Ukrajinu Nový Zéland. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:03 Ruská spoločnosť Gazprom dnes ráno pozastavila dodávky zemného plynu do Lotyšska. Na komunikačnej sieti Telegram firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmienky na odber suroviny. V piatok lotyšská plynárenská spoločnosť Latvijas Gaze uviedla, že za plyn odoberaný z Ruska platí v eurách namiesto rubľov, ako teraz požaduje Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:55 Libanonská prokuratúra nariadila v sobotu zadržanie sýrskej lode, ktorá je podľa tamojšieho ukrajinského veľvyslanectva naložená kradnutým ukrajinským obilím. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:43 Ukrajina začala postup na vrátenie tiel vojnových zajatcov zabitých v Yelenivke, uviedol ombudsman Dmytro Lubinets.

14:48 Ukrajinská armáda zostrelila ruské lietadlo Suchoj. Zostrelené bolo pomocou prenosného systému protivzdušnej obrany 9K38 Igla v Doneckej oblasti.

14:05 Bezpečnostná služba zadržala muža podozrivého z pomoci 20 mužom pri úteku z Ukrajiny. Muž im údajne poskytoval sfalšované dokumenty, ktoré ich identifikovali ako študentov zahraničných vysokých škôl, a za túto službu im účtoval 3 500 dolárov. Hrozí mu až 5 rokov väzenia.

13:04 Pri najnovších ruských útokoch na ukrajinské mestá ležiace v blízkosti frontovej línie zahynul v sobotu najmenej jeden človek a bola zasiahnutá tiež škola v Charkove, vyplýva z vyjadrení viacerých ukrajinských predstaviteľov. V noci na sobotu boli podniknuté dva útoky na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Podľa tamojšieho starostu Olexandra Senkeviča zasiahli rakety pri útokoch dve obytné štvrte a v ich dôsledku zahynul jeden človek. Ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia pri útoku, v dôsledku ktorého boli "rozbité okná a dvere a zničené balkóny", napísal Senkeviča na Telegrame.

12:46 Počet obetí ruského útoku na Mykolajiv z 29. júla stúpol na 7. Podľa starostu Mykolajiva Oleksandra Sienkevyča zomreli v nemocnici dvaja ľudia. Sienkevyč dodal, že v dôsledku ruského útoku potrebovalo lekársku pomoc 19 ľudí. Informuje The Kyiv Independent. 

12:06 Americký veľvyslanec pri OSN povedal, že by nemalo byť pochýb o tom, že Rusko malo v úmysle rozložiť Ukrajinu. Veľvyslankyňa Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že USA vidia rastúce známky toho, že Rusko kladie základy na pokus o anexiu Donecka, Luhanskej oblasti a časti juhu Ukrajiny. Informuje The Kyiv Independent. 

11:17 S&P znižuje úverový rating Ukrajiny, keďže zlyhanie sa stáva „virtuálnou istotou“. S&P Global Ratings znížila rating Ukrajiny z CCC+ na CC, čo znamená negatívny výhľad, po tom, čo úradníci požiadali zahraničných veriteľov o povolenie odložiť platby jej zahraničného dlhu. Informáciu priniesol The Kyiv Independent. 

Viac o téme: Konflikt RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu