Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborári a vláda sa DOHODLI: Platy pôjdu hore! Naše požiadavky boli konečne vypočuté, ocenil Gröhling

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na zvýšenie platov zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme pôjde miliarda eur. Na jeseň tohto roku dostanú jednorazovú odmenu 500 eur, ďalšie zvýšenie bude v budúcom roku, a to k 1. januáru a k 1. septembru. Výsledky kolektívneho vyjednávania v stredu na tlačovej konferencii oznámil premiér Eduard Heger spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO). Minister školstva uviedol, že ich požiadavky boli konečne vypočuté.

Heger poukázal na to, že ide o mimoriadne zvýšenie platov týchto zamestnancov. Šéf rezortu financií zároveň ozrejmil, že od 1. januára 2023 bude valorizácia platov o 7 %, od 1. septembra o 10 %. Celkový nárast platov pri porovnaní júna tohto roka a septembra budúceho roka tak podľa jeho slov bude o 21,2 %.

Odborári a vláda sa DOHODLI: Platy pôjdu hore! Naše požiadavky boli konečne vypočuté, ocenil Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

Naše požiadavky boli konečne vypočuté

V školstve sa budú platy zvyšovať o niečo viac. Od 1. januára 2023 dôjde k valorizácii o 10 %, od septembra 2023 to bude 12 %. Minister školstva Branislav Gröhling ocenil, že požiadavky na zvýšenie platov učiteľov a ďalších zamestnancov školstva boli konečne vypočuté. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na oznámenie výsledkov kolektívneho vyjednávania.

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)

"Dobrá správa. Platy pedagogických a odborných zamestnancov v roku 2023 sa zvýšia o desať percent od 1. januára a 12 percent od 1. septembra 2023. U nepedagogických zamestnancov je to sedem percent a desať percent. Oceňujem, že naše požiadavky boli konečne vypočuté," skonštatoval minister.

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

"Naša niekoľkomesačná snaha o vyššie platy pre učiteľov a zamestnancov v školstve bola dnes vypočutá. Aj v exceli sa vzdelanie nachádza vždy v tých najvyšších riadkoch," napísal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Školskí odborári zrušia štrajkovú pohotovosť

Na jeseň dostanú zamestnanci v školstve tiež 500 eur navyše, povedal Heger. Ide o jednorazový príspevok. Predseda Odborového zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek poznamenal, že dôjde k zrušeniu štrajkovej pohotovosti. "Do konca augusta 2024 štrajky nehrozia," priblížil. Pokiaľ bude kolektívna zmluva podpísaná, štrajky podľa neho nehrozia.

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda školských odborárov poukázal na to, že intenzívne rokovania sa začali po 15. júni, keď sa uskutočnilo v Bratislave protestné zhromaždenie za vyššie platy v školstve. "Nedosiahli sme na 100 percent toho, čo sme si predsavzali," povedal Ondek. Zároveň konkretizoval, že od 1. januára 2023 nepedagogickí zamestnanci budú mať valorizáciu sedem percent, od septembra to bude desať percent. Pedagogickým a odborným zamestnancom, učiteľom vysokých škôl, vedeckým a výskumným pracovníkom sa od januára budúceho roka budú platy valorizovať o desať percent, následne od septembra o 12 percent.

Kolektívna zmluva má byť podpísaná dnes

"Kolektívna zmluva má byť podpísaná dnes," povedal Ondek s tým, že platiť má do konca augusta 2024. Zvýšenie, ktoré vrcholí 1. septembra 2023, podľa neho spôsobí, že dôjde najmä k nárastu platov začínajúcich pedagógov zhruba  o 250 eur, učiteliek materských škôl, ale aj nepedagogických zamestnancov. "Uvidíme, čo prinesie prax, ale musíme vychádzať aj z inflácie," uviedol Ondek.

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V niektorých prípadoch podľa jeho slov môže dôjsť k poklesu reálnej hodnoty platu. Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová uviedla, že dohoda je istým kompromisom. Ideálne rokovanie je podľa nej také, že ani jedna strana nie je spokojná. "Vyjednávanie je o kompromisoch, obidve strany zo svojich požiadaviek ustúpili," uzavrela.

Hospodárime lepšie ako pred tromi rokmi

"Hospodárime lepšie ako pred tromi rokmi hospodárila predošlá vláda, keď nemali žiadnu krízu. Preto, že šetríme, lepšie vyberáme dane, ideme podvodníkom po krku a nekradneme, môžeme dnes túto správu oznámiť ľuďom, ktorí pracujú pre štát," skonštatoval Matovič.

Odborári a vláda sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kolektívna zmluva ešte podpísaná nie je, ale podľa ministra financií sa už na nej dohodli. Priblížil, že bude podpísaná s platnosťou od 1. januára 2023 až do 31. augusta 2024. Odôvodnil to tým, aby bol presah týchto dohôd až za voľby, ak sa uskutočnia v riadnom termíne.

Viac o téme: VládaPlatyUčiteliaIgor MatovičBranislav GröhlingEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu