Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prilepšia si aj policajti, hasiči či horskí záchranári: Jednorazový príspevok a vyššie platy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Jednorazový príspevok 500 eur vyplatia na jeseň aj policajtom, hasičom či horským záchranárom. Rovnako ako ostatným zamestnancom v štátnej a verejnej správe sa im tiež v budúcom roku dvakrát zvýšia platy, od januára 2023 o sedem percent a od septembra 2023 o desať percent. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"V nadväznosti na schválenie dodatkov ku kolektívnym zmluvám vyššieho stupňa v štátnej a verejnej službe na rok 2022 sú v rezorte vnútra spracované dodatky ku kolektívnym zmluvám vyššieho stupňa, na základe ktorých bude aj policajtom, hasičom a horským záchranárom na jeseň tohto roku vyplatený jednorazový finančný príspevok vo forme odmeny 500 eur," uviedla hovorkyňa. Ako doplnila, dotkne sa ich aj avizované zvyšovanie platov.

Archívne VIDEO Odborári a vláda sa DOHODLI: Platy pôjdu hore! Naše požiadavky boli konečne vypočuté, ocenil Gröhling

Odborári a vláda sa DOHODLI: Platy pôjdu hore! Naše požiadavky boli konečne vypočuté, ocenil Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

"Som rád, že napriek náročným časom sme dokázali zvýšiť zamestnancom platy, motivovať ich a pomôcť ich rodinám," povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Viac ako dva roky podľa svojich slov sleduje, "že zamestnanci plniaci úlohy rezortu vnútra pri dobrej organizácii dokážu potiahnuť, že to funguje, ak intenzívne pracuje nielen časť, ale všetci, či už ide o zamestnancov pôsobiacich v štátnej a verejnej správe alebo o policajtov, hasičov a horských záchranárov". Ako podotkol, zamestnanci rezort vnútra zvládli pandémiu a "doslova bez vydýchnutia" museli začať nastavovať kroky v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine a hromadným prílevom cudzincov na Slovensko.

Vyššie platy aj pre justičných zamestnancov

Zamestnanci v justícii i Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) budú mať vyššie platy. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR to uviedlo na sociálnej sieti. Opiera sa o avizované zvyšovanie platov zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme.

"Možno predpokladať, že zvýšenie platových taríf štátnych zamestnancov justície od 1. januára 2023 bude v priemere o 60 eur a následne od 1. septembra 2023 o ďalších 90 eur," podotklo ministerstvo. Spolu to tvorí navýšenie o 150 eur. V prípade asistenta a súdneho tajomníka o minimálne 130,50 eura. U vyššieho súdneho úradníka o takmer 190 eur. "Okrem uvedeného zvýšenia sa platové tarify štátnych zamestnancov navýšia aj o služobnú prax," spresnilo ministerstvo s tým, že celkový priemerný nárast má predstavovať 138 eur.

Nástupný plat príslušníkov ZVJS by mal byť od januára 2023 1081,50 eura a od septembra budúceho roku 1172,50 eura. Predstavuje to nárast o 150 eur. Zároveň má byť v septembri tohto roku vyplatený zamestnancom verejnej správy jednorazový príspevok 500 eur. "Veľmi sa teším, že zamestnanci pracujúci pre štát, našli svoju dôstojnosť aj vo forme ich finančného odmenenia, našli sme peniaze pre učiteľov našich detí, pre ďalších zamestnancov. To je výborná správa," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Viac o téme: HasičiPolicajtiPlatyPríspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu