Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenská banka terčom podvodníkov: POZOR, snažia sa získať vaše údaje! RADY, ako nenaletieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ako by sa s nimi vrece roztrhlo. Reč je o podvodných mailoch, ktoré sú v poslednom čase naozaj bežné. Pred pár dňami sa stala ďalšia slovenská banka terčom podvodníkov. Všeobecná úverová banka však situáciu monitoruje a svojim klientom radí, na čo si dávať pozor.

Podvodné e-maily nie sú ničím novým. V poslednom čase sa však podvodníci opäť zobudili a tentokrát si vzali na mušku VÚB. V priebehu dvoch dní nám prišlo na adresu okolo desať mailov. Kontaktovali sme preto banku aj políciu, či situáciu riešia. 

Podvodný mail, VÚB situáciu monitoruje

V tomto prípade ide o klasický phishing. Podvodníci sa snažia maskovaním za VÚB získať citlivé údaje od našich klientov, typicky prihlasovacie údaje do internet bankingu a údaje o platobnej karte. "VÚB banka tieto aktivity priebežne monitoruje, vyhodnocuje a prijíma príslušné kroky. Phishing je veľmi častý typ podvodnej aktivity, na ktorý upozorňujeme aj našich klientov," uviedol pre Topky hovorca banky Dominik Miša. 

Preventívna kampaň polície: Podvodník mňa nedostaneš (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

V podvodnom maile je zvyčajne nejaká výstraha, ktorá klienta žiada o bezpečnostné overenie účtu, a následne je tam odkaz, na ktorý si máte kliknúť a zadať údaje. "Tieto podvodné e-maily obsahujú link na falošnú stránku nášho internetového bankovníctva. V prvom rade kontaktujeme správcu domény, aby podvodnú stránku odstránil. Zároveň informujeme Google, aby tieto stránky označil ako rizikové," opísal kroky banky. 

Okrem toho banka nepretržite monitoruje a vyhodnocuje aktivity klientov v internetovom bankovníctve a s platobnými kartami. "Snažíme sa identifikovať tie, ktoré vyzerajú ako podvodné. Teda, keď už došlo k zneužitiu, resp. k odovzdaniu citlivých údajov, aby sme minimalizovali straty klientov," povedal Miša. 

Čo v prípade, ak na link kliknete?

Ak klient otvorí takýto e-mail a klikne na internetový link alebo akýkoľvek odkaz, zobrazia sa mu obrazovky, ktoré pôsobia ako internet banking danej banky. "Klient si teda myslí, že sa prihlasuje do internet bankingu VÚB. Zadá svoje ID a heslo. Niekedy je klient vyzvaný aj na uvedenie údajov o platobnej karte (číslo, exspiráciu a CVV kód). Následne je ešte vyzvaný na zadanie jednorazového autorizačného kódu. Podvodníci si totiž snažia aktivovať mobilnú aplikáciu alebo realizovať platbu. Ak ho klient uvedie, získajú prístup na jeho účet, resp. môžu realizovať daný prevod," opisuje hovorca. 

Slovenská banka terčom podvodníkov:
Zobraziť galériu (2)

Banka nikdy takto informácie nežiada

Phishingové e-maily sa však dajú pri primeranej obozretnosti pomerne ľahko rozpoznať. "Odosielateľ nie je VÚB. Napr. v uvedenom prípade je e-mailová adresa odosielateľa sd@agencepico.ch. Link v maily smeruje na inú url adresu ako používa VÚB (teda https://ib.vub.sk/nibr/login). Banka nikdy týmto spôsobom nepožaduje od klienta, aby uviedol napr. údaje o karte. Zároveň klient jednotlivé aktivity silne autorizuje. Teda obdrží autorizačnú SMS alebo tzv. push-ku, v ktorých je presne uvedené, čo daným kódom potvrdzuje. Malo by byť samozrejmosťou, že klient si tieto informácie prečíta," dodal. 

 

❗️POZOR NA PODVODNÉ E –MAILY❗️ NENECHAJTE SA UŽ VIAC NACHYTAŤ V uplynulých dňoch operační dôstojníci Krajského...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Sunday, July 25, 2021

Polícia upozorňuje... takéto správy treba ignorovať

Na podobné podvodné e-maily dlhodobo upozorňuje aj polícia. "Policajný zbor pravidelne upozorňuje verejnosť na podvodné smsky a emaily (akože)od slovenských bánk. Cieľom podvodníkov je zistiť identifikačné údaje o účtoch a kartách obetí tým,že kliknú na zaslané podvodné linky. Verejnosti odporúčame tieto správy a emaily ignorovať,neodpovedať na ne a vymazať ich," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Viac o téme: RadyPodvodMailPolícia PhishingVÚBPodvodný e-mail
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu