Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Web ministerstva obrany čelil kyberútoku, dáta sú v bezpečí

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Webové sídlo Ministerstva obrany SR čelilo v noci zo štvrtka (16. 6.) na piatok rozsiahlemu kybernetickému útoku. Vďaka zabezpečeniu a pripravenosti Centra pre kybernetickú obranu Vojenského spravodajstva však útočníci nezískali žiadne dáta.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) o tom informoval na sociálnej sieti. Vďaka zabezpečeniu a pripravenosti Centra pre kybernetickú obranu Vojenského spravodajstva však útočníci nezískali žiadne dáta. 

Útok bol odrazený

"Môžem potvrdiť, že tento pomerne rozsiahly útok bol odrazený bez akéhokoľvek poškodenia infraštruktúry a útočníci, ktorých IP adresy boli z rôznych častí sveta - obišli naprázdno. Aj táto udalosť však potvrdzuje nutnosť ďalšieho posilňovania kybernetickej bezpečnosti v celom rozsahu – na obozretnosť preto vyzývame aj verejnosť," informoval minister obrany. 

 

❗️WEBOVÁ STRÁNKA MINISTERSTVA OBRANY ČELILA KYBERÚTOKU, DÁTA SÚ V BEZPEČÍ❗️ Webové sídlo Ministerstva obrany SR čelilo...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Friday, June 17, 2022

O veci už boli informované ďalšie relevantné štátne zložky. Incident je aktuálne predmetom podrobného vyšetrovania.

Internet sa zneužíva ako nástroj moci

Už vo štvrtok varoval nemecký kancelár Olaf Scholz v súvislosti s ruskou útočnou vojnou na Ukrajine pred využívaním internetu ako nástroja moci. Informovala o tom agentúra DPA. "Čoraz častejšie sa digitálne technológie zneužívajú ako geopolitický nástroj moci, sčasti aj cielene na dezinformačné kampane," povedal Scholz na digitálnom veľtrhu re:publica v nemeckej metropole Berlín.

Ako ďalej podotkol, pridali sa k tomu aj kyberútoky prostredníctvom štátov či kriminálnych organizácií. "Tomuto sa prispôsobíme lepšie," oznámil ďalej s tým, že Nemecko sa bude brániť voči každému, kto by sa internet pokúšal ovládať. Konkréte menoval Scholz cenzúru a dohľad v Číne, ako aj pokus o úplnú izoláciu ruského informačného priestoru – "žiaľ, často s úspechom", podotkol. "Najsilnejšou obranou, akú môžeme dosiahnuť, je naďalej otvorená a demokratická diskusia," zdôraznil nemecký kancelár.

Viac o téme: Ministerstvo obranyKyberútokJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu