Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegrini k odvolávaniu: Koalícia pokračuje v divadle, chce sa udržať pri moci za každú cenu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládna koalícia pokračuje v politickom divadle, ale je rozhodnutá udržať sa pri moci za každú cenu. Povedal to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini po hlasovaniach o vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) a ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO).

"Napriek stovkám výhrad poslancov OĽANO voči Richardovi Sulíkovi napokon toto hnutie hlasovalo do nohy proti návrhu na odvolanie ministra hospodárstva. Liberáli sa im revanšovali stopercentnou podporou ministra Jána Budaja," vyhlásil Pellegrini. Označil to za jasný dôkaz, že ich vzájomné spory sú len divadlom pre ich voličov. "Keď ide o ich vlastné stoličky, budú sa ich držať zubami-nechtami," dodal. 

Poslanci podržali Sulíka vo funkcii ministra hospodárstva (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Všetky ohlasované rokovania straníckych orgánov vládnych subjektov o podmienkach zotrvania v koalícii sa podľa Hlasu-SD stali bezpredmetnými. "OĽANO a SaS sú rozhodnuté vládnuť ďalej spolu za každú cenu a ich vzájomné urážky a spory majú len prekryť ich spoločnú neschopnosť," skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho strana vidí riešenie v predčasných voľbách.

Premiér nepovedal,či pre zachovanie štvorkoalície pristúpi k rekonštrukcii vlády

Premiér Eduard Heger (OĽANO) chce zachovať stabilitu vlády. Hovorí o potrebe zotrvať v štvorkoalícii. Nepovedal, či pre jej zachovanie pristúpi k rekonštrukcii vlády. Vyplýva to z jeho utorkového vyjadrenia pre médiá. "Pre mňa jeden scenár - stabilita tejto vlády," podčiarkol premiér. Najväčší problém koalície vidí v jej komunikácii. Apeloval pritom na partnerov, aby si uvedomovali zodpovednosť. V súčasnej situácii musia podľa premiéra najprv opadnúť emócie. Pripomenul, že SaS bude mať mimoriadnu Republikovú radu a OĽANO predsedníctvo.

Utorkové hlasovanie v Národnej rade (NR) SR o opozičných návrhoch na odvolanie ministrov životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) podľa premiéra ukázalo, že koalícia sa vie zjednotiť. V súvislosti s odvolávaním ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) premiér uviedol, že sa k tomu ešte zíde vláda. Mimoriadna schôdza NR SR sa má konať v stredu (29. 6.) popoludní, inicioval ju opozičný Smer-SD. Heger uviedol, že ak by bol nespokojný s prácou niektorého ministra, sám by ho odvolal. Pripomenul tiež kauzy Smeru-SD z čias ich vlád aj v rezorte pôdohospodárstva.

Pellegrini k odvolávaniu: Koalícia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako poslanci NR SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú. Strana oznámila, že o ďalšom postupe rozhodne 6. júla na mimoriadnej rozšírenej Republikovej rade. OĽANO zas avizovalo mimoriadne rokovanie predsedníctva, podľa slov šéfa OĽANO by sa malo konať do najbližšieho víkendu.

Viac o téme: KoalíciaOdvolávanieRichard SulíkPeter PellegriniJán Buda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu