Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dočkajú sa? Metropola východu roky čaká na návrat Národného divadla Košice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Ani úspešné oslavy 75. výročia vzniku Národného divadla v Košiciach zatiaľ nepriniesli úspech v snahe vrátiť košickému divadlu jeho historický názov, ktorý nieslo od 1. mája 1947 až do zásahu komunistickej moci v roku 1955. Kým vo väčšine postkomunistických krajín sa po páde totality divadlá vrátili k svojim historickým názvom, na Slovensku sa k tomuto kroku zatiaľ žiadna z vlád neodhodlala.

Národné divadlo ako pojem predstavuje v dejinách rôznych národov typus divadla, jeho charakter a nie výsadu byť jediným a jedinečným reprezentatívnym kultúrnym stánkom národa, ako je to často mylne chápané na Slovensku. Národné divadlo nemá byť v tejto súvislosti iba akýmsi muzeálnym artefaktom, ale živou inštitúciou, ktorá si svoje meno musí každodennou prácou zaslúžiť – predovšetkým svojím umeleckým a spoločenským dosahom, rozvíjaním národného dedičstva, ale i konfrontáciou so súčasným umením a svetom, hovorí v tejto súvislosti generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice Ondrej Šoth, ktorý mal návrat k historickému názvu divadla ako jeden z nosných bodov  svojej koncepcie, s ktorou pred dvoma rokmi uspel v konkurze na post generálneho riaditeľa.

Dočkajú sa? Metropola východu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Ako dodáva, návrat názvu Národné divadlo Košice by bol predovšetkým vyjadrením úcty k umelcom, ktorí prinášajú diela hodné tohto názvu. Ako pripomína, košické divadlo je jedným z dvoch divadiel na Slovensku, v ktorom pôsobia tri súbory – opera, balet aj činohra.

Košické divadlo nebolo len regionálnym divadlom

Národné divadlá vznikali v európskom priestore už od konca 18. storočia. Ich úlohou bolo uvádzať diela národného charakteru v jazyku príslušného národa a príslušnosť k spoločenstvu jazyka tu stála nad príslušnosťou k stavu alebo štátnou príslušnosťou. V prípade slovanských národov úsilie o založenie národných divadiel predstavovalo pre tieto národy politickú skúsenosť a tiež zápas spoločnosti o národnú identitu a slobodu. Prvé slovenské divadlo, ktoré nieslo vo svojom názve slovo „národné“, bolo tzv. Slovenské národné divadlo nitrianske v Sobotišti založili štúrovci, po vzniku Československa vzniklo v roku 1920 Slovenské národné divadlo v Bratislave a o štyri roky neskôr aj Východoslovenské národné divadlo v Košiciach.

Dočkajú sa? Metropola východu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Aj prvý riaditeľ divadla, Janko Borodáč, mal v roku 1945 ambíciu budovať košické divadlo nie ako regionálnu scénu, ale ako plnohodnotné národné divadlo a napokon sa mu to aj podarilo a divadlo v rokoch 1947 až 1955 nieslo názov Národné divadlo v Košiciach. Potom prišla brutálna komunistická centralizácia a boj s tzv. buržoáznym nacionalizmom a divadlo bolo premenované na Štátne divadlo Košice a tento názov nesie až na krátke prerušenie v deväťdesiatych rokoch, v období spojenia s divadlom v Prešove, dodnes, zdôrazňuje Ondrej Šoth. Rovnaký osud ako košické divadlo postihol v päťdesiatych rokoch minulého storočia v Československu napríklad aj divadlá v Ostrave a Brne, ale v Čechách im po roku 1990 ich pôvodné názvy vrátili.

Iné krajiny sa vrátili k historickým názvom

Rovnako sa k historickým názvom so slovom „národný“ vrátili divadlá v Slovinsku, Chorvátsku, Maďarsku aj Rumunsku. „Vo všetkých existuje niekoľko národných divadiel súčasne. Na Slovensku sa zatiaľ držíme komunistického názvu,“ dodáva Šoth, ktorý sa so žiadosťou o zmenu zriaďovacej listiny a prinavrátenie názvu Národné divadlo Košice obrátil na ministerstvo kultúry a rokoval o tejto otázke aj s premiérom Eduardom Hegerom, pri jeho návšteve Košíc na konci apríla.

Viac o téme: DivadloKošiceŠtátne divadlo KošiceNárodné divadlo Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu