Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Školské odbory odmietajú Matovičove vyjadrenia, že ich protest organizoval Smer

Protest ľudí pracujúcich v školstve
Protest ľudí pracujúcich v školstve (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) odmieta vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), podľa ktorého mala strana Smer-SD organizovať bratislavský protest zamestnancov školstva a pomáhať zvážať protestujúcich autobusmi. Matovič to hovoril vo štvrtkovej (16. 6.) relácii Na hrane v TV Joj.

"Keď školskí odborári povedia, že politici nemajú prístup na akciu a zrazu Smer a druhý Smer tam majú prístup, niečo tu smrdí," uviedol Matovič, podľa ktorého táto skutočnosť poukazuje aj na celkového organizátora štrajku a odvozu učiteľov. "Tieto vyjadrenia ministra financií sú nepravdivé a domnievame sa, že sú len jeho snahou o presun pozornosti od vlastnej neschopnosti nájsť finančné zdroje na primerané ohodnotenie zamestnancov školstva a vykrytie zvýšených nákladov na prevádzku škôl a školských zariadení," uviedol predseda školských odborárov Pavel Ondek v stanovisku. 

ARCHÍVNE VIDEO Učitelia si na Námestie SNP priniesli transparenty, skandujú "hanba, hanba! Mnohí si priniesli píšťaľky či rapkáče

Učitelia si na Námestie SNP priniesli transparenty, skandujú "hanba, hanba! Mnohí si priniesli píšťaľky či rapkáče (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Náklady boli hradené výlučne z členských príspevkov 

Zároveň zdôraznil, že na organizácii stredajšieho protestu podieľali zamestnanci odborového zväzu školstva, dopravu účastníkov zabezpečovali regionálni funkcionári OZPŠaV a náklady boli hradené výlučne z členských príspevkov členov školských odborárov.

Podľa Ondeka bol teda protest odborárskou záležitosťou a nevystúpil na ňom žiadny predstaviteľ politickej strany či hnutia. "Zároveň však upozorňujeme, že sme nikomu nemohli brániť sa na proteste zúčastniť. Z tohto dôvodu nemôžeme vylúčiť, že sa v dave medzi protestujúcimi vyskytli aj zástupcovia politických strán," povedal Ondek.

Vyjadrenia ministra financií dehonestujú snahu všetkých účastníkov protestu

Ako ďalej uviedol, vyjadrenia ministra financií dehonestujú snahu všetkých účastníkov protestu, z ktorých mnohí na protest cestovali dlhé hodiny z celého Slovenska. "Zároveň znevažujú hlavný cieľ protestujúcich, ktorým bolo poukázať na dlhodobo nedostatočné financovanie školstva, a tým na hazardovanie s budúcnosťou našej krajiny," informoval Ondek.

Viac o téme: Igor MatovičSMERŠkolské odbory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu