Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hypotéky opäť zdraželi, jedna z najväčších bánk mení cenník! Analytik odkazuje: Zhorší to dostupnosť bývania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Banky stále pritvrdzujú. Ak ste začiatkom roka pri prvých zmienkach o náraste úrokových sadzieb prevracali oči, vedzte, že situácia sa odvtedy ešte zhoršila. Mnohé banky svoje cenníky znova upravovali. A opäť to bolo smerom nahor. Najnovšie k úpravám pristúpila Slovenská sporiteľňa.

Banka s vyše 25-percentným podielom hypotekárnych úverov na našom trhu upravuje v tomto roku sadzby už po piatykrát. „Touto úpravou už nadobro opúšťa hranicu úrokov pod jedným percentom, ktorú ešte držala pri 1 ročnej fixácii. Banka sa nedržala ani štandardu, ktorý predstavoval navyšovanie po 0,20 percenta alebo 0,30 percenta pri všetkých typoch fixácie. Po ´dlhej´ odmlke tak skokovo upravila úročenie o 0,6 percenta až 0,7 percenta podľa fixácie,“ uviedol riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Archívne video: Guvernér NBS Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % 

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Úver s ročnou fixáciou, ktorý mal predtým úrok od 0,89 percenta sa zvýši na 1,49 percenta. V prípade trojročnej fixácie pôjde o nárast z 1,89 percenta na 2, 59 percenta. Pri úvere s päťročnou fixáciou zasa narastie z 2,09 na 2,79 percenta a pri desaťročnej fixácii z 2,69 na 3,39 percenta. Pri úvere s 15-ročnou fixáciou sa zvýši 3,19 na 3,89 percenta.

Dobiš upozornil, že tento krok opäť zhorší dostupnosť bývania, kde ako krajina kraľujeme v rebríčku zmeny pomeru cien nehnuteľností k príjmom. „Nehnuteľnosti u nás rástli na hodnote v rokoch 2019 - 2021 tempom 42 percent oproti nárastu priemernej mzdy, ktorá narástla o 13 percent. Kroky, ktoré banky podnikli pri úpravách sadzieb zdraželi úvery v ich preplatení o desaťtisíce eur,“ dodal.

Hypotéky opäť zdraželi, jedna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Od 18. júna zvyšuje úrokové sadzby pri všetkých fixáciách aj VÚB banka. V prípade ročnej a trojročnej fixácie bude úrok po novom od 2,39 percenta, porastie o 0,6 percenta. Rovnako o 0,6 percenta porastie aj úver s päťročnou fixáciou na 1,69 percenta. Úroky s desaťročnou fixáciou porastú o 0,2 percenta z 2,89 percenta na 3,09 percenta.

NBS rast úverov na bývanie monitoruje

Dlhodobý rast úverov na bývanie sa v poslednom období ešte zrýchlil. Národná banka Slovenskatento trh dlhodobo a detailne monitoruje a opakovane pristúpila k sprísňovaniu úverových štandardov. Vo všeobecnosti ich považuje za dobre nastavené.

Hypotéky opäť zdraželi, jedna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images/Max Zolotukhin)

V poslednom období však rastie podiel úverov na bývanie, ktoré sa budú splácať aj na dôchodku. Výrazný vplyv na tento trend má konkurencia medzi bankami a opakované zvyšovanie úverov. NBS preto navrhuje úpravu ukazovateľa celkovej zadlženosti k príjmu (tzv. DTI). Jej vplyv na aktuálne úvery bude minimálny, ale zamedzí budúcemu posúvaniu splatnosti ešte hlbšie do dôchodkového veku.

Na druhej strane, NBS navrhuje adresne uvoľniť posudzovanie schopnosti spotrebiteľa splácať, aby tak podporila financovanie obnovy rodinných domov z Plánu obnovy a odolnosti SR.

NAKA obvinila manažérov NBS
Zobraziť galériu (4)
NAKA obvinila manažérov NBS  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Úroky rastu po celom svete

Tento týždeň zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov na 1,25 percenta Britská centrálna banka. Ekonómovia očakávali, že banka kľúčovú sadzbu zvýši, už piatykrát po sebe, od decembrového zasadania, keď začala sprísňovať svoju menovú politiku a zvyšovať na pôžičky z rekordne nízkej úrovne tesne nad nulou.

Bank od England, ktorá ako prvá hlavná centrálna banka začala po zmiernení pandémie ochorenia Covid-19 zvyšovať sadzby, zatiaľ postupuje pomalšie ako niektoré iné významné banky, napríklad americký Federálny rezervný systém (Fed). Ten v stredu zvýšil voj kľúčový úrok o 75 bázických bodov, najviac od roku 1994.

Švajčiarska národná banka tiež vo štvrtok prekvapujúco zvýšila svoju úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov. "Nie je možné vylúčiť, že v dohľadnej dobe bude potrebné ďalšie zvyšovanie základnej úrokovej sadzby SNB na stabilizáciu inflácie v pásme zodpovedajúcom cenovej stabilite v strednodobom časovom horizonte," uviedla banka vo vyhlásení.

Viac o téme: BankaHypotékaúverúrokSlovenská sporiteľňaVÚB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu