Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollár vypol poslancom klimatizáciu: Matovičov rezort má jasný ODKAZ! Obmedzení bude zrejme viac

Boris Kollár Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf parlamentu Boris Kollár včera oznámil, že parlament musí šetriť. Elektrina je drahá a poslanci preto musia pracovať v menej komfortnom prostredí. S ministerstvom financií riešia situáciu už niekoľko týždňov. Rezort Igora Matoviča má však jasný odkaz.

Národná rada včera pristúpila k niekoľkým opatreniam v súvislosti s nárastom cien energií. Kancelária NR SR vypla napríklad klimatizáciu v priestoroch kancelárií poslancov, nevylúčila aj ďalšie opatrenia. Novinárom to potvrdil predseda parlamentu Boris Kollár.

VIDEO Ak nebudú peniaze, obmedzení bude viac

Kollár vypol poslancom klimatizáciu: Ak nebudú peniaze, obmedzení bude zrejme viac (Zdroj: Topky/Maarty)

Za päť mesiacov minuli peniaze na celý rok

"Bohužiaľ, za päť mesiacov sme spotrebovali balík financií na celý rok. Elektrika niekoľkonásobne stúpla," povedal Kollár s tým, že začínajú enormne šetriť. Aj preto mali pristúpiť ku krokom, ako vypnutie klimatizácie v kanceláriách poslancov. "Keď to pôjde takto ďalej, tak asi jedného dňa vypneme klimatizáciu aj v pléne, potom vypneme svetlo. Žiadosť sme dali na Ministerstvo financií (MF) SR," povedal.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Maarty)

Potrebujeme systémové riešenie, zatiaľ si to vykryte z rozpočtov

Ministerstvo financií pre Topky uviedlo, že eviduje viaceré požiadavky k výdavkom na energie zo strany jednotlivých rozpočtových kapitol a situáciu monitoruje. "Keďže nárast energií je aktuálne problémom viacerých kapitol, bude potrebné prijať systémové riešenie. Do toho času odporúčame kapitolám zabezpečiť krytie v rámci ich rozpočtov," reagoval Matovičov rezort. 

Kollár vypol poslancom klimatizáciu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak nič neurobia, parlament vypne elektráreň

Šéf parlamentu však verí, že dôjde k zvýšeniu rozpočtu o navýšenie cien elektrickej energie. Zatiaľ podľa jeho slov nemajú dohodu, preto musia robiť takéto opatrenia. Podotkol, že ak nič neurobia a ani sa im nezvýši rozpočet, napokon vypnú od energií Národnú radu SR samotné elektrárne. Poslanci už mali dostať od vedenia NR SR e-mail o tom, že vzhľadom na nedofinancovanie prevádzkových nákladov kancelárie pre rok 2022, čo má byť spôsobené najmä nárastom cien energií, museli pristúpiť k viacerým úsporným opatreniam.

Archívne VIDEO Boris Kollár otvoril schôdzu parlamentu

Predseda NR SR Boris Kollár otvoril schôdzu, poslancov čaká aj vetovaný zákon (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Dôsledkom má byť zníženie štandardu prevádzky parlamentu. Medzi inými opatreniami ide o odstavenie klimatizácie v priestoroch na Západnej terase, kde sú kancelárie poslancov. Vedenie poslancov informuje, že o riešení situácie rokuje s rezortom financií niekoľko týždňov, no zo strany ministerstva zatiaľ nebolo rozhodnuté. Ak sa situácia nevyrieši, hovorí kancelária aj o ďalších obmedzeniach prevádzky. Tie už však zrejme budú mať dosah aj na samotný priebeh schôdzí výborov i pléna NR SR.

Viac o téme: KlimatizáciaElektrinaIgor MatovičBoris KollárParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu