Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sulíka čaká odvolávanie: Vláda návrh ODMIETLA! Nevidíme na to žiadny dôvod

Richard Sulík Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská vláda v stredu odmietla návrh opozičných poslancov na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie. Návrh podala minulý týždeň strana Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami Tomášom Tarabom, Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom a odôvodnila ho pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok.

"Vláda SR nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky Richardovi Sulíkovi a plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol kabinet Eduarda Hegera v stanovisku k poslaneckému návrhu.

Archívne VIDEO Tvrdé slová Matoviča: Je to katastrofické zlyhanie Sulíka! Údajne spôsobil obrovskú škodu

Tvrdé slová Matoviča: Je to katastrofické zlyhanie Sulíka! Údajne spôsobil obrovskú škodu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ministerstvo hospodárstva za rast cien nemôže

Slovensko, podobne ako aj ostatné krajiny v rámci EÚ a mnohé iné regióny sveta v súčasnosti čelia prudkému nárastu cien energií. Tento rast cien je však podľa vlády spôsobený najmä celkovým nárastom celosvetového dopytu po energii, najmä po plyne, ktorý súvisí s oživením hospodárstva, ako aj aktuálnym vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Sulíka čaká odvolávanie: Vláda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ministerstvo hospodárstva SR a ani vláda SR neregulujú ceny energií. Tiež nemôžu ovplyvniť vývoj cien energií (komodity) na veľkoobchodnom trhu," upozornila vláda. Regulované zložky ceny energií sú určované nezávislým regulátorom, tie však nie sú dôvodom súčasnej situácie zvýšenia cien. "Naopak, národný regulátor aj s využitím už realizovaných opatrení znížil výšku regulovaných poplatkov," dodala vláda.

Mimoriadna schôdza má byť vo štvrtok

Mimoriadna schôdza parlamentu o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva sa má uskutočniť budúci týždeň vo štvrtok (16.6.) po Hodine otázok. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke NR SR. Hodina otázok na členov vlády býva počas rokovania parlamentu vždy vo štvrtok o 14. hodine. 

Sulíka čaká odvolávanie: Vláda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opozičný Smer-SD podal žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze vo štvrtok (9.6.). Poslanci to odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň.

"Rozhodujúcim momentom, ktorý viedol skupinu poslancov NR SR k podaniu tohto návrhu, bola absolútna ignorancia slovenských národných ekonomických záujmov pri ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy," uviedli poslanci. Sankcie podľa navrhovateľov výraznejšie poškodia Slovensko, jeho občanov a podnikateľskú sféru ako samotnú Ruskú federáciu.

Sulík svoje konanie pri rokovaní o sankciách tento týždeň obhajoval. Hoci EÚ umožní dovoz ruskej ropy ropovodmi, problémy bude mať slovenská rafinéria Slovnaft so zákazom dovozu pohonných hmôt a olejov vyrobených z ruskej ropy do štátov EÚ. To znamená, že rafinéria nebude môcť produkty exportovať a podľa jej vyjadrení by musela produkciu znížiť pod technologické minimum. Sulík tvrdí, že o týchto komplikáciách premiéra Hegeraešte pred samitom v Bruseli informoval.

Poslanci zo Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie ministra

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie. Poslanci OĽANO podľa šéfa klubu Michala Šipoša oznámia svoj postup tesne pred hlasovaním. O opozičnom návrhu na odvolanie Sulíka má plénum rokovať vo štvrtok (16. 6.).

"Určite nebudeme hlasovať za jeho odvolanie, môže sa stať, že sa môže niekto zdržať, ale to nie je hlasovanie za odvolanie," povedal v stredu novinárom predseda Sme rodina a NR SR Boris Kollár. Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga bude hlasovať proti. "Nebudeme hlasovať za jeho odvolanie," skonštatoval. Koalícia podľa neho prežije hlasovanie o návrhu na odvolanie Sulíka.

Kollár by chcel po skončení odvolávania pozvať Sulíka aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) do NR SR. "Vysvetlíme si nejaké veci, aby sme mohli fungovať," skonštatoval. Poslanci SaS podržia svojho šéfa vo funkcii. Podľa predsedníčky klubu Anny Zemanovej je Sulík momentálne najdôveryhodnejší minister v koalícii.

Viac o téme: OdvolanieNávrhVládaStanoviskoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu