Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Moderna skúša novú vakcínu na OMIKRON: Posilňujúca dávka možno už na jeseň! Ochrana by mala byť trvalejšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Charles Krupa)

BRATISLAVA - Spoločnosť Moderna aktuálne testuje novú vakcínu proti koronavírusu, ktorá by mala byť účinná aj voči omikronu a ďalším mutáciám. Prvé výsledky zatiaľ vyzerajú sľubne. Ďalšiu posilňovaciu dávku by mohli schváliť už na jeseň.

Moderna 8. júna oznámila nové klinické údaje pre bivalentnú posilňovaciu vakcínu proti omikronovému variantu ochorenia COVID-19. Nová posilňovacia dávka zahŕňa Spikevax (mRNA-1273) a novú vakcínu zameranú na omikron.

Nová posilňovacia dávka splnila všetky parametre

"Posilňovacia dávka 50 µg mRNA-1273.214 splnila všetky vopred špecifikované cieľové parametre vrátane vyššej produkcie protilátok (geometrický priemerný pomer) proti omikronovému variantu jeden mesiac po podaní v porovnaní s pôvodnou vakcínou mRNA-1273," informovala spoločnosť. Bezpečnosť a znášanlivosť bola rovnocenná s predchádzajúcou posilňovacou dávkou. 

Archívne VIDEO Bezplatná doprava pre ľudí z Ukrajiny bude platiť už len pre výnimky: Mimoriadna situácia kvôli COVIDU stále trvá

Bezplatná doprava pre ľudí z Ukrajiny bude platiť už len pre výnimky: Mimoriadna situácia kvôli COVIDU stále trvá (Zdroj: Topky/Maarty)

V najbližších týždňoch sa plánuje podanie žiadosti regulačným orgánom o schválenie jesenného posilňovacieho očkovania novou posilňovacou dávkou. Tá bola vo všeobecnosti dobre tolerovaná a mala nežiaduce účinky porovnateľné s pôvodnymi dávkami. "Sme nadšení, že môžeme oznámiť výsledky predbežnej analýzy mRNA-1273.214, ktorá už po druhýkrát dokazuje nadradenosť našej platformy bivalentných posilňovacích vakcín proti variantom v centre nášho záujmu ako inovatívnej stratégie boja proti ochoreniu COVID-19," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel.

Očakávame, že ochraba bude trvalejšia

"Na základe získaných údajov a dĺžky trvania odpovede preukázanej u našej prvej bivalentnej posilňovacej vakcíny mRNA-1273.211 možno očakávať, že mRNA-1273.214 poskytne trvalejšiu ochranu proti variantom, ktoré sú v poli nášho záujmu. Stáva sa tak naším hlavným kandidátom na posilňovacie očkovanie na jeseň tohto roku. Predbežné údaje a výsledky analýz predložíme regulačným orgánom a dúfame, že bivalentná posilňovacia vakcína proti variantu omikron bude už koncom leta k dispozícii. Naše bivalentné posilňovacie vakcíny sú spoločným dôkazom schopnosti platformy mRNA od spoločnosti Moderna vyvíjať vakcíny, ktoré môžu riešiť bezprostredné globálne riziká pre verejné zdravie," uviedol Bancel.

Vo februári 2021 spoločnosť Moderna oznámila stratégiu vývoja aktualizovanej posilňovacej vakcíny, ktorá by riešila pokračujúci vývoj SARS-CoV-2 vrátane monovalentných a bivalentných vakcín zameraných na viaceré varianty. Spoločnosť sa zameriava predovšetkým na bivalentné posilňovacie vakcíny zamerané na dva vírusové kmene súčasne.

"Výsledky bivalentnej posilňovacej vakcíny mRNA-1273.211 z apríla 2022 zameranej okrem iného na variant beta preukázali mesiac po podaní superioritu voči variantom beta, delta a omikron. Superiorita voči variantom beta a omikron, ktoré sú hodné pozornosti, pretrvávala ďalších šesť mesiacov po podaní. Vzhľadom na výrazné zvýšenie titrov protilátok po podaní mRNA-1273.214 v porovnaní s mRNA-1273 spoločnosť Moderna predpokladá, že zvýšené titre protilátok proti omikronu po podaní mRNA-1273.214 budú trvať dlhšie ako po podaní mRNA-1273. Spoločnosť Moderna zverejní údaje z 91. dňa po podaní vakcíny v priebehu leta," konštatuje spoločnosť. V najbližších týždňoch plánuje predložiť regulačným orgánom priebežné výsledky testov a údaje.

Viac o téme: ModernaCOVIDOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu