Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Heger odcestoval do Berlína, stretol sa s nemeckým kancelárom: Rokujú o energetike a obrane

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) odcestoval na jednodňovú návštevu do Berlína. Stretne sa tam s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovoriť budú najmä o energetike a obrane. Uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Predseda vlády v rámci pracovnej cesty navštívi aj Nemeckú spoločnosť pre zahraničnú politiku a položí kvety k pamätníku Berlínskeho múru. Heger so Scholzom absolvujú pracovnú večeru. Na Slovensko sa premiér vráti v pondelok v noci.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Nemecko je pre Slovensko politický, ekonomický aj obranný partner

Nemecko je pre Slovensko strategický politický a najvýznamnejší ekonomický partner. V súčasnosti ide aj o obranného a bezpečnostného partnera. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to médiám povedal v lietadle do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecko podľa Hegera pripravuje výstavbu LNG terminálu a Slovensko by malo záujem o kapacity z tohto terminálu na zásobovanie plynom. Na stretnutí chce zdôrazniť otázku solidarity v prípade náhleho výpadku či prerušenia dodávok plynu. Slovensko potrebuje mať istotu, že táto solidarita zostane zachovaná.

Heger sa bude s kancelárom rozprávať aj o dodávke nemeckých aj slovenských zbraní na Ukrajinu. Rokujú o tom aj ministerstvá obrany. Premiér to podľa vlastných slov podporuje. "Ide o diskusiu, aby oni nám poskytli pásovú techniku a my na základe toho vieme poskytnúť našu techniku Ukrajine," uviedol.

Predseda vlády SR pripomenul, že Nemecko poskytlo Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot. K pomoci sa potom pridalo aj Holandsko. "Slovensko má dnes najlepšie zabezpečenú obranu, akú kedykoľvek malo," skonštatoval Heger s tým, že Patrioty by mohli byť dlhodobo prítomné na Slovensku. Verí, že to nebude problém.

Scholz prijal v Berlíne slovenského premiéra

Slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prijal v Berlíne nemecký kancelár Olaf Scholz. Ide o prvú bilaterálnu návštevu na úrovni šéfov vlád po štyroch rokoch. Predstavitelia oboch krajín rokujú v sídle Úradu spolkového kancelára, pričom absolvujú aj pracovnú večeru. Okrem iného sa majú venovať otázkam energetiky a bezpečnosti.

Predseda vlády SR v rámci svojej pracovnej cesty do Berlína navštívil aj Nemeckú spoločnosť pre zahraničnú politiku a položil kvety k pamätníku Berlínskeho múru. Na Slovensko sa premiér vráti v pondelok v noci.

Nemecko chce posilniť svoju vojenskú rotu na Slovensku

Slovensko by mohlo poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú techniku. Nemecko jej chce dodať moderný systém protivzdušnej obrany a zároveň chce posilniť svoju vojenskú rotu na Slovensku. Po bilaterálnom rokovaní v Berlíne o tom na spoločnej tlačovej konferencii informovali slovenský premiér Eduard Heger a nemecký kancelár Olaf Scholz. Heger zároveň pozval kancelára na návštevu Slovenska.

Rokovania o dodávke vojenských systémov na Ukrajinu medzi SR a Nemeckom prebiehajú, ale šéfovia vlád zatiaľ viac konkretizovať nechceli. "Nemecko chce chrániť NATO a preto sa snažíme byť prítomní v jeho východnej časti," povedal Scholz. Poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Patriot Slovensku vníma kancelár ako dlhodobú pomoc. Ich prítomnosť nie je nijako časovo obmedzená, povedal. Heger v tejto súvislosti ocenil pomoc Nemecka pri obrane územia SR.

Predstavitelia krajín sa rozprávali aj o energetike a výstavbe nových LNG terminálov na prepravu skvapalneného plynu. Heger poukázal na to, že Slovensko je vnútrozemská krajina a preto potrebuje rozvíjať spoluprácu s inými krajinami na dovoze plynu. Nemecko podľa Scholza rozhodlo o výstavbe potrebnej infraštruktúry, aby mohlo loďami privážať skvapalnený plyn. "Práve takýmto krajinám (ako Slovensko), ktoré nemajú more, chceme pomôcť," poznamenal nemecký kancelár.

Šéfovia oboch vlád sa vyjadrili aj k ambíciám Kyjeva na vstup do EÚ. Heger podporuje to, aby bol Ukrajine poskytnutý reformný tím, ktorí jej pomôže splniť podmienky na vstup do európskeho spoločenstva. Scholz v tejto spojitosti zdôraznil potrebu jednotného postoja krajín EÚ.

Viac o téme: PremiérEnergetikaObranaKancelárPracovná cestaEduard HegerOlaf Sholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu