Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Moderátor šokoval Gyimesiho v priamom prenose: Dal som si kvôli vám gay tričko, čo proti nám máte?

György Gyimesi Zobraziť galériu (3)
György Gyimesi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) dnes v televíznej diskusii na TA3 uviedla, že sa nebojí, že bude minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odvolaný zo svojho postu. György Gyimesi naopak priznal, že keby malo odvolanie ministra hospodárstva stáť na jedinom hlase, zahlasuje za to. No a na záver relácie mu moderátor položil otázku, ktorú určite nečakal.

SaS podľa Bittó Cigánikovej žiadnu vládu povaliť nechce, to, že strana prestala chodiť na koaličné rady, je varovný prst. Koaličné rady zvyčajne vedie minister financií Igor Matovič (OĽANO), čo Bittó Cigániková označila za nepríjemné. "Na vláde je diskusia konštruktívnejšia. Tam to vedie premiér," poznamenala. Gyimesi skritizoval, že Sulík chodí na koaličné rady len sem-tam a vynadá tam všetkým. Je presvedčený o tom, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by na vláde hlasoval za zvýšenie platov učiteľov, no obáva sa vylúčenia zo SaS. "Postoj Sulíka ovplyvňuje aj ostatných poslancov a ministrov strany," podotkol. 

SaS na vláde vetovala návrh Matoviča o platoch učiteľov, podľa Sulíka je to vydieranie, je potrebné upokojiť situáciu (archívne video)

SaS na vláde vetovala návrh Matoviča o platoch učiteľov, podľa Sulíka je to vydieranie, je potrebné upokojiť situáciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) povedal, že treba upokojiť polarizovanú spoločnosť. Riešením sú podľa neho predčasné voľby, o ktoré sa idú pokúšať referendom. Potrebné podpisy chce strana vyzbierať do konca júla, respektíve polovice augusta. Viacerí právnici Smeru podľa Kamenického nevidia v otázkach problém. V prípade, že by vláda na základe výsledkov referenda nepodala demisiu, Smer má na to pripravené protikroky, priblížil. 

Moderátor šokoval Gyimesiho v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Referendum označujú za PR akciu Smeru

 Bittó Cigániková sa zhodla s Gyimesim, že žiadne referendum sa konať nebude. "Toto je PR akcia Smeru, aby si udržali počas leta svojich voličov v správnej teplote," skonštatoval Gyimesi. Zároveň Kamenickému pripomenul slová Smeru o referende spred niekoľkých rokov, že referendum o predčasných voľbách je popieraním výsledkov demokratických volieb. Kamenický reagoval, že dnes chcú zmeniť vládu ústavným spôsobom. "Toto je demokratický spôsob," myslí si. Poslankyňa tvrdí, že je v poriadku, ak dá prezidentka Zuzana Čaputová opäť navrhnuté referendové otázky prehodnotiť na Ústavný súd SR.

Na záver diskusie sa moderátor Richard Dírer spýtal Gyimesiho, aký má problém s komunitou LGBTI. "Špeciálne kvôli vám som si dnes dal svoje gay tričko. Čo máte proti nám?" spýtal sa Richard Dírer. Gyimesi reagoval, že proti takýmto ľuďom nič nemá, ale je proti vyvesovaniu dúhových vlajok na úradoch.  "Ústava chráni manželstvo jedného muža a jednej ženy, a preto na štátnych budovách LGBTI zástavy nemajú čo robiť," vyjadril sa. Poslanec je za to, aby sa párom rovnakého pohlavia pomohlo, aby mohli po sebe dediť či nahliadať do zdravotnej dokumentácie. Návrh takéhoto zákona pripravujú jeho kolegovia. Tvrdí, že ho podporí. 

Moderátor šokoval Gyimesiho v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nebuďte už z toho taký vyplašený! 

"Vy idete pomáhať tejto komunite tým, že zakážete vlajku tolerancie? Dúhová vlajka nie je žiadna ideológia. Nebuďte už z toho taký vyplašený," reagovala na Gyimesiho Bittó Cigániková, ktorá ho následne nazvala fešákom. Jediný dôvod, prečo návrh podáva s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom je, že OĽANO urobilo kšeft s ľuďmi z kandidátky "fašistickej strany", skonštatovala Bittó Cigániková. Kamenický je za to, aby na každom slovenskom úrade visela slovenská zástava. Ak príde na Slovensko medzinárodná návšteva, tak v rámci protokolu nech je na budove aj vlajka iného štátu.

Viac o téme: OdvolanieRichard SulíkJana Bittó CigánikováGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu